Hoppa till sidans innehåll

Korpen behövs för Idrott hela livet


Ännu en sommarledighet är till ända. Även om man sällan är helt ledig som idrottsengagerad så hoppas jag att de flesta av er hunnit med några lata dagar i det sköna sommarvädret. Jag har i alla fall laddat batterierna och känner mig peppad på att dra igång den här höstens spännande arbete. Jag tänkte dock börja med att ge er en kort summering kring vad som hänt sen senast.

Svensk idrott tog förra våren ett strategibeslut. Vill man så ska man kunna idrotta hela livet inom idrottsrörelsen. För många förbund är detta en stor utmaning vilken innebär en riktningsförändring från den tidigare gällande pyramiden där elitidrotten sitter på toppen. Nu ska alla ges möjlighet att idrotta längre upp i åldrarna. För oss inom Korpen är detta en självklarhet, därför är vi också en viktig och betydelsefull aktör i denna resa för svensk idrott. Något som vi märker dagligen och som jag tänkte exemplifiera nedan.

Den 22 augusti deltog jag vid Riksidrottsförbundets programpunkt - Ojämlik hälsa och skenande samhällskostnader- hur vänder vi utvecklingen? - under ett innovationsforum för arbete och hälsa i Varberg, Livsplats Sverige. Samtalet syftade till att lyfta frågan om hur idrotten är en viktig aktör för att ge våra stillasittande medmänniskor en möjlighet till förbättrad hälsa. Att vi i idrotten kan göra en betydande insats för att minska hälsoklyftan i samhället. På samma tema skrev vi, tillsammans med golfförbundet, en debattartikel i Dagens Samhälle inför Almedalsveckan i Visby. Artikeln var ett inspel inför Riksidrottsförbundets seminarium på plats i Almedalen kring hälsoklyftan där jag deltog med bland andra Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson och idrottsminister Gabriel Wikström.

Vid sidan av dessa seminarium anordnade vi även, för fjärde året i rad, Almedalscupen i fotboll. Ett perfekt exempel på hur, i det här fallet fotbollen, kan locka till rörelse och därmed även förbättrad hälsa. Det blev återigen ett riktigt lyckat arrangemang med spelare i blandade åldrar och kön och lag från politiken, näringslivet och i år även två lag med nyanlända(där det ena vann turneringen efter att finalbesegrat MUF). Ett tydligt tecken på att korpidrotten är en fantastisk arena för motion, glädje och gränsöverskridande möten!

Om vi ska blicka framåt så finns det flera spännande saker som händer i höst. Vi ska fortsätta vårt arbete med vårt gemensamma system för medlemsadministration och kommunikation. Arbetet med att modernisera våra stadgar som vi sedan ska ta beslut om vid det extra förbundsmötet 19 november är i full gång och vi kommer anordna regionala mötesplatser på fem orter i landet dit vi hoppas att ni alla vill anmäla er och fortsätta inspirera oss, er själva och andra med er glädje och klokhet. Sen så kommer jag följa med på träningsresan till Portugal i oktober som vi anordnar i samarbete med Springtime. Vår förhoppning är att denna resa ska bli en återkommande möjlighet för er föreningar att dels erbjuda era medlemmar samt dels en chans för er själva att åka med och få ny inspiration. 

Som ni märker finns det många möjligheter för oss korpare att mötas och utvecklas tillsammans under hösten. Hoppas vi ses!

/Eva Bjernudd, GS

Uppdaterad: 24 AUG 2016 15:35
Skribent: Simon Ruuth
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-6996450
E-post: This is a mailto link

Se all info