Hoppa till sidans innehåll

Måbra-fotbollen öppnar nya dörrar


Korpen Malmö har sedan i våras haft ett samarbete med arbetsförmedlingen i Malmö för att anordna fotbollsträningar, med tillhörande teori, för nyanlända. NAD kallas projektet och det står för Nätverk – Aktivitet – Delaktighet. Under våren genomfördes tio aktiviteter för gruppen och fortsättning följer nu till hösten. Vi tog ett kort snack med Johan Jönsson, projektledare från Korpen Malmö om hur det går för dem.

Vad innebär NAD projektet, lite kortfattat?
– NAD är ett projekt som syftar till att nyanlända möjlighet att komma ut i föreningslivet. Där ges möjlighet att öva svenska språket och skaffa ett nätverk i sin nya miljö.

– För oss i Korpen Malmö innebär det att vi i samarbete med Arbetsförmedlingen och en paraplyförening för föreningar i Malmö anordnar tio aktiviteter för en utvald grupp nyanlända. Aktiviteten börjar med ett teoripass som glider in i ett fotbollspass. För detta arbete får vi en på förhand fastställd ersättning, per deltagare.

Hur kom ni i kontakt med detta?
– Vi blev kontaktade av tidigare nämnda organisationer som hade sett att vi har MåBra-fotboll och tänkte att det skulle kunna vara en del i ett projekt med flera olika föreningar som arrangör. Men efter lite samtal kom vi fram till att tio aktiviteter i vår regi hade varit intressant att testa.

När började det och hur länge håller det på?
– Vi körde en period i våras, startade i maj och höll på en bit in på sommaren. Efter utvärderingen med Arbetsförmedlingen bestämdes att vi kommer att köra en ny vända nu i höst. Start mitten av september. Detta ser vi fram emot!

Vad betyder projektet för Korpen Malmö och ert integrationsarbete?
– Det är en stor del av det, integrationsarbetet. Det har gett oss idéer om framtida sätt att jobba på och utveckla vårt integrationsarbete. För föreningen i stort innebär det, förutom nya medlemmar, att vi knyter band med Arbetsförmedlingen och andra organisationer, vilket såklart är bra för oss. 

Uppdaterad: 23 AUG 2016 10:18
Skribent: Simon Ruuth
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-6996450
E-post: This is a mailto link

Se all info