Hoppa till sidans innehåll

10 tips inför din förenings årsmöte


Många föreningar vittnar om att deras årsmöten inte är någon folkfest direkt och att det lätt kan bli lite för formellt och segt. Samtidigt som vissa beslut behöver fattas så kan ni som förening med små medel skapa ett möte som känns lättsammare och som öppnar för mer dialog. Allt i sann Grön och Skön korpanda! Här kommer några tips på det samt de nya normalstadgarna för föreningar i Korpen.


Nya normalstadgar för föreningar i Korpen

Vi har tagit fram nya normalstadgar för föreningar i Korpen. Ni kan anpassa dem till er förenings verksamhet.
Förändringarna innebär:

 • Ny verksamhetsidé och värdegrund
 • Stärkt skydd för varumärket
 • Medlem har nu rätt att träna i alla föreningar (gäller endast korpföreningar)

Normalstadgar korpförening

Normalstadgar för föreningar som inte heter nåt med Korpen 


10 tips inför årsmötet

 1. I Korpen är ledarskapet nyckeln. Att vi lever som vi lär, bryr oss och möjliggör. Vi vill med vårt ledarskap inspirera våra medlemmar att ta ansvar, komma med idéer  och bidra till ett ännu bättre i Korpen. Visa en bild på och berätta om Korpens gröna och sköna ledarskap. Ni kanske kan lyssna på en podcast eller se en film om ledarskap från vår webbutbildning Grön och Skön – en utbildning i ledarskap för att få en dialog i rummet. Eller varför inte starta mötet med att visa filmen Träningsvärk från 1912 som finns webbutbildningen Grön och Skön- en utbildning i korpkunskap. 

 2. Se årsmötet som en möjlighet att träffa medlemmar. Använd roliga metoder och övningar, och tänk på möjligheterna med lokalen. Om någon person har många synpunkter, visa att ni tar till er det samtidigt som ni frågar om personen har några bra förslag för att göra det bättre framöver.

 3. Välj en dag och en tid på dagen som passar så många som möjligt och gör en fin inbjudan. Använd gärna någon av mallarna i Korpens marknadsbank. Se även till att era ledare i föreningen sprider informationen om mötet när de träffar medlemmarna i verksamheten.
   
 4. Ge alla chansen att komma förberedda. Skicka med  dagordning, verksamhetsberättelse och valberedningens förslag. Då hinner medlemmarna ta reda på mer om de personer som har föreslagits, och fundera över vem de vill välja.
   
 5. Välj en lokal som känns trevlig och möjliggör en bra dialog. Ett årsmöte behöver inte alls hållas i en stor sal med bänkrader, det kan hållas på ett mysigt kafé. Hur ni sitter är avgörande för hur samtalsklimatet blir. Ett exempel kan vara att placera deltagarna i öar om fyra och fyra, eller sitt i en ring så att alla ser varandra.
   
 6. Använd olika metoder för att få delaktighet. Passa på att prata med medlemmarna, se till att de känner sig välkomnade som personer. Fråga vad de tycker om medlemskapet och vad som skulle göra deras upplevelse av föreningen ännu bättre. Olika människor vill vara delaktiga på olika sätt. För många passar det bra att prata om en fråga två och två.

 7. Gör något mer än att bara ha årsmöte. Bjud in en föreläsare som ett dragplåster, ordna en workshop eller se till att ni fikar inför eller efter mötet så att ni kan mingla och prata med medlemmarna.

 8. Välj en bra mötesordförande. Be gärna någon annan än avdelnings- eller klubbordföranden att leda mötet. Årsmötet handlar delvis om att utvärdera vad styrelsen har gjort under året som gått. Fråga någon som tycker om och är van att leda möten.

 9.  Se till att ha flera personer på ”scenen” så medlemmen får höra olika röster. Se till så att ni i styrelsen och eventuell personal är förberedda. Gå i förväg igenom vem som ska säga vad och vid vilket tillfälle. Att ha flera personer som berättar om föreningen samt är förberedda är en viktig signal som visar att ni är flera som har koll och tar ansvar för föreningen.
   
 10. Rör på er!  Ha gärna en kort pausgympa halvvägs in i mötet som ett sätt att visa att vi lever som vi lär och få upp energin i rummet. Pandadansen blev ju t.ex. en riktig succé på mötesplatsen i Spanien. 
Uppdaterad: 24 FEB 2017 10:56
Skribent: Simon Ruuth
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-6996450
E-post: This is a mailto link

Se all info