Hoppa till sidans innehåll

Vad är Korpens roll i framtidens idrottsrörelse?


Det börjar nu bli en vana att jag nämner svensk idrotts arbete för Idrott hela livet där vi inom idrotten tillsammans ska erbjuda fler människor längre upp i åldrarna en möjlighet till fysisk aktivitet. För oss i Korpen är motionsidrott långt upp i åldrarna en självklarhet och något vi arbetat med länge. På grund av detta får vi till och från frågan kring vad Korpens roll i denna nya strategi för idrotten kommer vara. Hur kommer det att påverka den enskilda föreningen att fler specialidrottsförbund vill erbjuda sina medlemmar möjligheter till motionsidrott? Jag tänkte berätta lite om hur vi ser på detta och hur vi arbetar för att positionera oss som en viktig aktör inom motionsidrotten.

Det är klart att vi, liksom många andra förbund, står inför utmaningar när denna gemensamma strategi ska implementeras i verksamheten. Hur ser till exempel de andra förbunden på vår roll inom idrotten? Vi vet att andra förbund kan dra nytta av den otroliga kompetens som finns i vår verksamhet för att idrottens mål ska bli verklighet. Vi vill därför intensifiera våra samtal och vår samverkan med de specialidrottsförbund vi delar idrott med. Detta för att säkerställa att vi tillsammans behåller och rekryterar nya medlemmar till svensk idrott snarare än att konkurrera inom idrottsrörelsen om våra redan befintliga medlemmar.

Ett exempel på ett förbund som faktiskt redan har tagit kontakt med oss gällande ett samarbete är Triathlonförbundet. Vi har tillsammans äskat om medel från RF för att hitta en samverkansmodell för gemensam verksamhetsutveckling med målet att vi tillsammans ska bli starkare i konkurrensen gentemot kommersiella aktörer. Det känns som ett spännande projekt som jag tror kommer kunna vara användbart i våra diskussioner kring samarbete med andra förbund framöver.

Viktigast av allt för att vi ska vara en fortsatt viktig aktör för att forma framtidens idrott är dock det som sker hos er, våra föreningar. Det är ert fantastiska arbete med att erbjuda ett prisvärt motionsalternativ där alla är välkomna som legitimerar oss som rörelse. Den resan vi gör tillsammans där vi går från krångligt till enkelt, från deltagare till medlem, från ojämn kvalitet till korpkvalitet, från ej tidsenligt till rätt i tiden är en styrka för oss. Vi behöver fortsätta utvecklas i nära dialog med våra medlemmar så att vi erbjuder den verksamhet de efterfrågar och vara ett självklart och prisvärt alternativ för deras motionsidrott.

Vi kan alla skriva under på att vår egen Fokus Korpen-resa och värdegrund går hand i hand med idrottens gemensamma mål mot 2025. Vi har varit tydliga mot RF att vi på alla sätt vi kan vill bidra med vår kompetens och expertkunskap i området för att vi tillsammans inom idrotten ska nå målet. En starkare och mer inkluderande idrottsrörelse är bra för Korpen. Vi vill vara navet för motionsidrott inom svensk idrottsrörelse!

För att vi ska få den rollen så krävs det att vi finns med och påverkar framtiden. Ett konkret exempel på detta är att jag är del av det idrottsråd som kommer med inspel och bereder frågor åt riksidrottsstyrelsen kring den strategiska planen. Ett annat exempel är att Korpens ledning kommer vara väl representerad under höstens viktigaste idrottspolitiska händelse, Riksidrottsforum i Falun 11-13 november.

Det finns många tillfällen för oss att mötas under hösten för att fortsätta prata om dessa frågor samt fortsätta inspirera varandra till verksamhetsutveckling. Ta därför chansen att anmäl er till någon av våra regionala mötesplatser och det extra förbundsmöte som vi håller den 19 november.

Det är när vi möts det händer, hoppas vi ses!

Eva Bjernudd, GS

Uppdaterad: 22 SEP 2016 09:24
Skribent: Simon Ruuth
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-6996450
E-post: This is a mailto link

Se all info