Hoppa till sidans innehåll

Bilda förening

Här kan du läsa om hur det går till att bilda en förening i Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet. Det går även att ansluta en redan befintlig förening eller en företagsförening på din arbetsplats genom att skicka in ansökan tillsammans med föreningens stadgar. Som medlem i Korpen blir ni också en del av Riksidrottsförbundet (RF).
  • Uppdaterad: 2018-06-28 10:13

Hur bildar vi en ny förening?
- En ideell förening är bildad när den har en styrelse med minst tre personer och har skrivna och antagna stadgar där ändamålet och namnet på föreningen framgår. En förening som har i sitt ändamål att den ska bedriva motions- eller idrottsverksamhet, har ett idrottsnamn, är demokratiskt uppbyggd och öppen för alla (eller alla på arbetsplatsen) kan bli medlem i Korpen. Föreningar som ansöker om medlemskap i Korpen ska ange att de har korpidrott som verksamhet

Vad kostar ett medlemskap?
- Det kostar 500 kr/år för en förening och 2000 kr/år för ett förbund (en nationell organsiation)

Hur får vi ett organisationsnummer till vår förening?
- En korpförening måste ha ett organisationsnummer. Detta ansöker föreningen om hos Skatteverket. Blankett hittar du här.

Hur blir man som medlem försäkrad i Korpen?
-  Alla som deltar i Korpens verksamhet är försäkrade. Från och med 2018 betalar alla korpföreningar, och annan till Korpen ansluten förening, 50 kr i avgift per medlem från och med 2018. Under 2017 är kostnaden 19 kr i avgift per medlem. 

Hur får vi tag på stadgar?
-  Det är mycket att hålla ordning på och lära sig när man driver en förening. Vi har mycket kunskap och erfarenhet och hjälper gärna till! I Styrelseguiden till höger har vi samlat en del av den kunskapen.

Vi vill hjälpa föreningarna så mycket det går och som stöd har Korpen därför tagit fram stadgemallar (normalstadgar). En stadgemall är i sig inga stadgar utan ska ses som ett underlag för upprättande av föreningarnas egna stadgar. Nya idrottsföreningar som bildas liksom gamla föreningar som ska göra en stadgeöversyn kan använda stadgemallen som utgångspunkt för framtagandet av föreningens egna stadgar.

- Normalstadgar för idrottsförening i Korpen.

- Normalstadgar för korpförening (alltså för föreningar som heter Korpen eller korpförening).

I PDF:erna till höger kan du se ett exempel på hur normalstadgarna ska se ut. Där hittar du även förbundsstadgarna. 

Har du frågor och funderingar som rör medlemskap i Korpen är du varmt välkommen att kontakta Christin Lundqvist, 08-699 64 28.

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-6996450
E-post: This is a mailto link

Se all info