Hoppa till sidans innehåll

En fullmatad och spännande höst

24 AUG 2017 08:00
En härlig sommar har passerat sen senaste inlägget och nu är arbetet i full gång på förbundskansliet igen efter några stillsamma semesterveckor.
 • Uppdaterad: 24 AUG 2017 07:47

Innan vi gick på semester var Korpen representerat under idrottens dag på politikerveckan i Almedalen. Dagarna före Almedalen hade vi en debattartikel i Dagens Samhälle om hur vi tillsammans med kommuner och landsting kan hjälpas åt för öka motionerandet bland befolkningen. Vår fotbollscup, Almedalscupen, var som vanligt uppskattad och den föreläsning vi hade om ledarskapets betydelse för att kunna idrotta hela livet var välbesökt.  Det var roliga, intensiva och nyttiga dagar i Visby där vi återigen gjorde tydligt att vi i Korpen är viktiga för svensk idrotts förändringsarbete mot 2025.

Efter sommaren har vi bland annat startat upp med att hålla i ett seminarium på Livsplats Sverige - ett forum för samhälle och hälsa. Livsplats Sverige är som ett ”lilla Almedalen” med många viktiga beslutsfattare inom folkhälsoområdet på plats.

När vi möttes i Bålsta under vårt andra dialogmöte samlade vi in tankar och idéer om hur vi i Korpen ska arbeta och vilka områden vi ska fokusera på mot 2025. Efter dialogmötet har vi arbetat med att koka ner era tankar till strategiska ambitioner, ett arbete som vi är mitt uppe i just nu. Har ni funderat vidare eller kommit på något ni tycker vi ska ha med oss i vårt arbete? Hör av er! Ett enkelt sätt att dela med er av era tankar är att skriva dem i en kommentar till det här inlägget eller svara på framtidsenkäten senast 30 september. Ett annat sätt är att boka in datumet 25-26 november i kalendern för då kommer vi nämligen hålla vårt nästa dialogmöte och fortsätta arbetet med Fokus Korpen 2025. Det ser vi fram emot!

Vid sidan av strategiarbetet arbetar vi såklart även vidare med att bygga vårt gemensamma system. Vi har nu valt vilket företag vi vill arbeta vidare med och endast några detaljer kvarstår innan vi är överens om ett affärsupplägg. Under hösten kommer några föreningar få möjligheten att testköra systemet.

I dagarna drar terminen igång för gruppträningen. En spännande nyhet inför hösten är träningskonceptet Stark&Smidig som är framtaget av föreningarna i Östergötland, Stockholm och Umeå. Idén till konceptet framkom under vår mötesplats för träningsansvariga i januari och under våren har föreningarna, med stöd av oss på förbundskansliet, arbetat med att färdigställa arbetet. Många föreningar har hakat på och vill starta träningen nu till hösten vilket såklart är superkul. Ni är verkligen på tårna!

En annan spännande nyhet inför hösten är den digitala träningsutmaningen Korpen Challenge som vi gör i samarbete med Challengize. Just nu pågår införsäljningen tillsammans med de cirka 30 föreningar som arbetar med utmaningen. Vi är spända på att se hur det slår ut. Konceptet känns helt rätt i tiden och vi hoppas det ska hjälpa våra föreningar att få in en fot på arbetsplatserna. Förbundsstyrelsen och kansliet kommer självfallet ha lag med, ta chansen att utmana oss!

Avslutningsvis hoppas vi att även ni hittat tid för vila och återhämtning under sommarmånaderna så att ni har fulladdade batterier nu när höstens aktiviteter drar igång. Som ni märker har vi en spännande höst framför oss med många möjligheter för er att vara delaktiga i arbetet. Både med vårt nuvarande och framtida Korpen.

Ha det bra!
/ Eva Bjernudd, GS & Jan Johnsson, ordförande

Skribent: Simon Ruuth
Epost: Adressen Gömd
 1. En avgörande och viktig grundfråga handlar ju om Korpens roll i framtiden. Jag noterade att Eva och Co inte stod för att Korpens roll i framtiden skall vara ett "Folkhälsokorpen"? Den samsynen måste vi ju vara överens om. Annars driver vi ju från början åt olika håll. Skall vi bara syssla med Icke -aktiva som blir över från SF idrotter då har vi frångått vårt ursprung helt och hållet????

  (Juhani Ekola 2017-09-04 kl 15:21) Anmäl
 2. Hej igen Korpsverige! Tack för svar Eva! 1. Jag efterlyser ändå en tätare dialog än 2-3 möten med korpsverige för att få till en samsyn kring framtiden. På dessa möten hinner inte representanter mer än skrapa på ytan av framtidens utmaningar. Varför deltager inte fler. Det var ju ändå 120 röster i Spanien? finns det framtidsgrupper från föreningarna som man kan kontakta exempelvis, jag behöver veta hur andra resonerar!

  (Juhani Ekola 2017-09-04 kl 15:14) Anmäl
 3. Hej Jussi! Tack för ditt engagemang! Kul att du skriver i bloggen och vill vara med och påverka. Arbetet med engagera organisationen i vår kommande gemensamma strategi är något jag, mina kollegor och styrelsen arbetat mycket med under våren. Arbetet kommer fortsätta under hösten eftersom det är otroligt viktigt att alla som vill får chansen att komma till tals. Som du vet har vi mötts under två dialogmöten, mars och juni (nytt i nu november). Alla föreningar i Korpen har ombetts att svara på vilka som är de tre viktigaste framtidsfrågorna för Korpen. Som hjälp finns en dialogduk som kan fungera som samtalsunderlag i föreningen kring dessa frågor. (1/3)

  (Eva Bjernudd 2017-08-29 kl 09:17) Anmäl
 4. Jag och mina kollegor har under våren diskuterat framtidens Korpen med cirka 40 föreningar på deras hemmaplan (dessa möten fortsätter under hösten) samt träffat 65 föreningar i samband med årsmöten för SDF:en under våren. Just nu försöker vi (förbundsstyrelsen och förbundskansliets ledningsgrupp) samla ihop alla idéer och tankar vi fått in under våren (och som vi fortsätter ta emot via möten och digitala vägar) för att få en bild vad vi tillsammans vill. Detta ska vi presentera och arbeta vidare med vid dialogmötet i november. Jag hoppas så klart att så många som möjligt kommer då! (2/3)

  (Eva Bjernudd 2017-08-29 kl 09:15) Anmäl
 5. Som du ser är det många som varit med och tyckt till hitintills, faktiskt många fler än 20 föreningar. Det tycker jag är bra! Inget kan vara viktigare för Korpens framtid än att vi är många som tänker och funderar utifrån flera olika perspektiv. Jag tar tacksamt emot idéer på hur vi skulle kunna göra för att vi ska vara flera som är engagerade i frågan. Har du förslag så kan du väl dela med dig! Och övriga i organisation också! Samtidigt vill jag ödmjukt tacka för alla bra inlägg och tankar kring strategin från Korpare runt om landet! Min bild är att det finns många områden där vi är rörande överens och där kommer vi verkligen kunna kraftsamla under nästa period. (3/3)

  (Eva Bjernudd 2017-08-29 kl 09:15) Anmäl
 6. Det är inte jag som formaterat så konstigt?? Varför fungerar inte detta bättre? Mvh Jussi

  (Jussi Ekola 2017-08-24 kl 11:58) Anmäl
 7. Hej Eva,Vart förs dialogen förutom dialogmötena? Jag ser ingen aktivitet på vare s Jan och Korpsverige! Ja, nog är det mycket spännande som väntar för oss framtidens föreningar. Efter 17 verksamhetsår i Korpens tjänst så måste jag få ge uttryck för några viktiga frågeställningar som gnager. Visst är det en centralstyrning? Alla spännande nyheter som väljs ut att marknadsföras är utvalda från centralt håll. Vilka i Korpen utformar framtidens strategi? På dom två dialogmötena hittills så har det endast deltagit ett 20-tal föreningar? Varför, och hur representativt blir det? Vi hade väldigt blandade uppfattningar om Korpens roll i framtiden på senaste dialogmötet. En ytterst viktig fråga.

  (Jussi Ekola 2017-08-24 kl 11:56) Anmäl

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-6996450
E-post: This is a mailto link

Se all info