Hoppa till sidans innehåll

Nytt år - nya möjligheter att utbildas och utvecklas

10 JAN 2019 10:33
Full rulle från start!
  • Uppdaterad: 10 JAN 2019 10:33

När ni läser detta har Korpen Heby inlett träningsåret med att inviga sin nya lokal med representation från Korpens förbundskansli. Det var grönt och skönt med tal, mingel, prova på-pass och besök av lokalmedia. Alla var välkomna in i glädjen och gemenskapen.

Och redan den 14 januari håller Korpen Stockholm en ledarträff för att tagga igång året. Då är vi från Korpens förbundskansli med och berättar om ledarutbildningen Grön och skön.

Har ni ledarutbildning eller ledarträff i vår? Årets första styrelsemöte? Hur gör ni det lite extra grönt och skönt? Tänk på att coacha varandra, coacha era ledare. Uppmuntra till delaktighet och kreativitet, ju fler vi är som tänker och skapar – desto bättre, bredare och mer inbjudande verksamhet.

Här kommer några tips:

  • Inkludera – sätt upp gemensamma spelregler inför era möten/träffar.
  • Lyssna – uttala att alla verkligen får komma till tals och prata till punkt.
  • Var öppen – nya idéer är välkomna, låt dem komma fram och diskuteras.

På så sätt möjliggör du för andra att ta plats och vara med och utveckla verksamheten.

Korpens gröna och sköna ledarskap ska i varje möte genomsyras av att det vi säger är det vi gör och står för eftersom vi lever som vi lär! Lätt i teorin, men hur funkar det i praktiken? Som Mahatma Gandhi ska ha sagt: lycka är när vad du tänker, säger och gör är i harmoni. Och vi säger: Lev som du lär – bry dig - möjliggör!

Möjliggör – bjud in…
Se och lyssna på dem du möter! Använd alla dina sinnen, ta ögonkontakt, använd kroppskontakt (om den andra personen är med på det) och visa att du är intresserad av att få alla delaktiga. Bjud in till dialog och var nyfiken på vad andra tycker. Det finns en enorm styrka i att förstå varandra och dela ambition och mål.

… och stimulera
I Korpen söker vi kreativa sätt att utmana det traditionella. Vi ifrågasätter vad som händer om vi kör på i gamla hjulspår. Ge omgivningen utrymme att vara nyskapande genom att synliggöra lösningar, möjligheter och goda exempel. Vi inspireras av hur andra organisationer gör och vi varierar våra arbetssätt och utmanar etablerade normer. Öva gärna genom att använda er av nedanstående fall som är tagna ur ledarskapsutbildningen Grön och skön.

Här hittar du två filmade versioner som visar på olika typer av ledarskap. Se på filmerna tillsammans och diskutera sedan utifrån pdf:en. 

Se styrelserummet som ett exempel, det behöver ju inte handla om enbart styrelsen. Och det behöver ju inte heller nödvändigtvis vara en ung person som kommer med nya tankar och idéer. Exemplen är tagna från Korpens egen ledarutbildning, Grön och skön. Senare i år kan ni som förening boka utbildning för er styrelse hos er. Ju fler vi är som jobbar på ett grönt och skönt sätt, desto fler nöjda medlemmar får vi. Och förhoppningsvis även nya medlemmar som inser hur kul det är att träna och tävla med Korpen.

Om ni inte har tålamod så kan ni förstås genomgå hela utbildningen digitalt. Gör utbildningen allra helst tillsammans, det gröna och sköna ledarskapet – ett transformerande ledarskap – går ju bland annat ut på att lyssna och lära av varandra. Det handlar om att utvecklas tillsammans.

Nyheter hos Gymnastikförbundet

Nytt år, nya utbildningar. Här hittar du spännande utbildningar hos Gymnastikförbundet. Som korpledare deltar du till samma pris som Gymnastikförbundets ledare.

Bland annat erbjuds seniorträning i sommar och i höst. Kolla in och klicka dig vidare till Gymnastikförbundets utbildningskalender för mer information och anmälan.

Skribent: Camilla Waltin
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996450
E-post: This is a mailto link

Se all info