Hoppa till sidans innehåll
Foto: Peter Karlsson

Mångfald och inkludering

I Korpen finns ett stort och ärligt engagemang för vår och svensk idrotts värdegrund: glädje, gemenskap och alla är välkomna. Idrott kan skapa trygga vägar in i samhället och öppna upp dörrar till samhörighet. Det gäller såväl nyanlända som just kommit till Sverige, men också andra grupper som redan finns här och behöver integreras.
  • Uppdaterad: 14 JUN 2018 14:15

Korpens vill hjälpa till! Vi strävar efter att ge fler möjlighet till livslångt idrottande genom våra olika mångfald- och inkluderingsprojekt. Några av våra korpföreningar har idag pågående mångfalds- och inkluderingsprojekt och målet är att fler föreningar ska ta efter. Därför kommer vi löpandes under året presentera några föreningars projekt som förhoppningsvis kan ge andra föreningar inspiration till att själva starta upp något. Exempel på tidigare mångfald och inkluderingsprojekt, med fokus på integration, finns även på de olika distriktsförbundens hemsidor om ni vill söka inspiration till just ert projekt.

Världsmästerskapet

Den 9 september 2017 arrangerade Korpen Stockholm integrationscupen Världsmästerskapet för tredje gången. Totalt kom 12 lag till spel på Eriksdals BP, varav fyra lag i damklassen, vilken var en nyhet för året. Tanken med cupen är att nyanlända tjejer och killar blandas med spelare från befintliga korpfotbollslag för att visa att alla är välkomna i Korpen och i förlängningen i det svenska samhället.

Har din förening frågor eller funderingar om att starta upp ett inkluderingsprojekt? Hör av er till Peter Kanth på Korpen riks.

Inkluderande idrott

Utbildningswebben Inkluderande idrott är en del av svensk idrotts strategiska arbete. Ett verktyg som SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet tagit fram för att stödja idrottens förändringsresa mot 2025. 

Kontakta gärna SISU Idrottsutbildarna om du och din förening vill ha hjälp med att planera och lägga upp ert arbete. Tillsammans gör vi din förening starkare.

5 tips till att starta ett inkluderingsprojekt

1. Förankra projektet i föreningen och gör det enkelt

Fundera över vad ni vill göra och förankra idéerna i er förening. Att ha en bred förankring i föreningen för ett projekt gör att det blir lättare att kommunicera ut till övriga i föreningen och allmänheten. Tänk på att försöka göra det enkelt! Inkluderingsprojekt är inte svårare att hantera än andra projekt som ni driver i föreningen.

2. Ta kontakt med integrationskoordinatorerna i ert distriktsförbund

Kontakta ditt distriktsidrottsförbund eller SISU-idrottsutbildarna i ert distrikt. Varje distrikt har en integrationskoordinator som arbetar specifikt med den här frågan. Distriktens koordinatorer hjälper er med stöd gällande ert upplägg och projektidé. De hjälper även till med att komma i kontakt med asylboenden och ibland även hjälporganisationer och andra samverkansaktörer. Som förening söker ni också i första hand ekonomiskt stöd genom ert DF. De kan även ge tips om vilka andra instanser som det går att söka ekonomiskt stöd ifrån, exempelvis kommunala bidrag och stipendier. Kom ihåg att Korpen riks också kan vara ett stöd och bollplank när det gäller själva idéskapandet av en aktivitet eller projekt för föreningarna.

3. Samverka med andra kan vara en bra idé

Ibland kan det vara lättare att genomföra projekt när man är fler aktörer som samverkar! Så tänk på att andra organisationer och föreningar inom och utanför idrotten kan vara bra samarbetspartners som Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, hjälporganisationer, integrationsansvariga i er kommun. Utifrån ett ekonomiskt perspektiv kan det handla om delade kostnader, fördelning av resurser både materiellt och personellt. Möjligheten är också större att projekt får bättre genomslagskraft när ni samarbetar då ni kan nå ut till fler. Men det är också väldigt viktigt att ramarna är tydliga och att samtliga aktörer i projektet vet vad som gäller. Genom att ha tydliga ramar så kan man undvika missförstånd mellan aktörer som annars kan uppstå under projektets gång.

4. Samla och skapa medskapare i föreningen

Samla medskapare! Det kan vara engagerade lagledare, instruktörer, domare eller andra ledare som blir ambassadörer och bollplank i det fortsatta projektet. Inom er förening har ni säkert personer som brinner extra för olika områden (en sådan kan vara just runt integration). Alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Ta tillvara på den kompetens som finns och hjälp varandra för att på bästa sätt driva ert projekt. Att sprida arbetsbördan på flera händer i föreningen är ett sätt att fördela ansvar för olika delar i projektet och samtidigt inte belasta några personer för mycket. I de flesta fall ger ökat ansvar också mer engagemang.

5. Hitta ambitionsnivån och gör en noggrann projektplan

Lägg tid på en projektplan och vad projektet ska leda till efter att det avslutats. Vilka förutsättningar har just er förening? Anpassa ambitionsnivån efter de resurser och möjligheter som finns och var inte rädda att förändra under projektets gång. Var beredd på att saker tar tid. Sätt en tidsplan med realistiska, tydliga och konkreta mål.

Ladda hem PDF:en med 5 tipsen här.

Vill du få tips om hur ni kan finansiera projektet? Ladda hem den här PDF:en.

Andra hemsidor som kan vara till använding i ert projekt

Skribent: Camilla Waltin
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996450
E-post: This is a mailto link

Se all info