DELA ARTIKEL:

STUDIO KORPEN | Reportage |

Över 1100 nya bergsbestigare av Mount Everest

Mount Everest är världens högsta berg med sina 8849 höjdmeter. På en månad har över 1100 personer via utmaningen Mitt Everest tillsammans bestigit detta berg över 130 gånger, utan vare sig syrgas eller klättringsutrustning. Bestigningen har skett på hemmaplan på 25 olika platser i Sverige.

I början av maj drog Korpen Svenska Motionsidrottsförbundets projekt Mitt Everest igång. Projektets idé är enkel, rolig och pandemivänlig. Bestig Mount Everest, men gör det på hemmaplan i din lokala backe. Orternas backar varierar i höjd och därför skiljer sig antalet vändor åt för att nå Mount Everest topp. Utmaningarna arrangeras av lokala korpföreningar och redan innan sommaren fanns det 25 backar att utmana sig själv i. Från Kiruna i norr till Borås i söder. Förhoppningen är att fler orter ska arrangera utmaningen.

Det känns fantastiskt att gensvaret varit stort och att vi redan är så många som tillsammans bestigit Everest. Förutom att det är en kul utmaning gör varje vända uppför backen gott för dig som individ och stärker deltagarens hälsa, precis det Korpen vill bidra med, säger Simon Ruuth, projektledare för Mitt Everest på Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet.

Mount Everest är slutmålet för utmaningen som håller på till den 31 oktober och deltagaren registrerar antalet vändor i en nyutvecklad webbapplikation som gör att du kan följa din väg mot toppen. För att alla ska känna att de kan klara sin utmaning kan deltagaren sätta sitt personliga mål på någon av de 13 höjder i Sverige och världen som de passerar på vägen upp. Om Everest känns aningen övermäktigt.

Att alla kan vara med är deltagaren i Flottsbroeverest, Björn Olander, ett bevis på. Björn är 75 år och är i skrivande stund den som tagit sig högst upp på Mount Everest i utmaningen som Korpen Huddinge-Botkyrka arrangerar. Han tar det lugnt och går några vändor om dagen och känner att utmaningen gjort honom starkare.

Det är tufft, men det går. Jag tar så många vändor jag orkar varje dag, i början gick jag en till två vändor men nu har jag som mest orkat fem stycken på en dag. Jag tycker verkligen att de allra flesta, med skaplig rörlighet i kroppen, kan klara av detta. Det är bara göra det i sin takt och ta det försiktigt. Vi har ju hela sommaren och halva hösten på oss, säger Björn.

Mitt Everest är möjligt genom stöd från Svenskt Friluftsliv och Korpen vill, förutom att få människor i rörelse, även få ut dem i vackra och tätortsnära friluftsområden och sprida viktiga budskap om friluftsliv och natur. Projektledaren Simon Ruuth avslutar med att beskriva sin egen stora behållning med utmaningen.

Jag går själv i Hammarbybacken och när jag nått toppen så stannar jag alltid till en stund och blickar ut över Stockholm. Utsikten är en fin belöning efter varje avklarad bestigning, avslutar Simon Ruuth.
Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.