DELA ARTIKEL:

STUDIO KORPEN | Motionslandslaget |

Ta vara på sommarens alla motionsmöjligheter!

Har du känt den än? Vinden som susar förbi utan att du blir det minsta kall. Sommaren är här och med den öppnar sig en uppsjö av nya motionsmöjligheter i friska luften. Vattnet bjuder in till simning, skogen till löpning och fjället till vandring.

Att ta vara på dessa möjligheter är inte bara bra för kroppen. Friluftsliv gör också gott för själen. Bland annat kan kontakt med naturen bidra till minskad stress, ökad koncentrationsförmåga och förbättrad psykisk hälsa.

Månadens Motionsnytt, nyhetsbrevet för alla som är med i Motionslandslaget, bjuder därför på flera roliga och enkla aktiviteter som du kan göra i naturen. Bland annat lanserar Korpen nu Världens största tipspromenad – en digital tipspromenad med kluriga frågor inom en rad olika ämnen som du kan genomföra när det passar dig.

Hitta tid för motion 

Men samtidigt som sommaren återvänder pågår ju vardagen för många av oss i flera veckor till innan semestern börjar. Och hur sjutton ska man hinna träna mellan hämtning, lämning, arbete, middagar, födelsedagar och allt annat?? Om du har hör till dem som någon gång tänkt tanken att du skulle träna mer om du bara hade tid så är du i gott sällskap. Det har nämligen de flesta gjort. Inklusive vår förbundskapten Micael Dahlen.

I sin bok "Starkt kul" konstaterar han att det finns knep för att hinna med träningen. Här får du därför också några av hans bästa tips för att få tid för motion. 

#1 Upptäck minuterna

Vi har en tendens att planera aktiviteter i timmar. Försök att istället tänka hur många minuter du har tillgängliga för träning. Du kanske inte hittar en hel träningstimme under en dag men du kanske lyckas samla ihop 60 träningsminuter här och där? 

#2 Dela upp i kortare pass 

Två styrkepass i veckan kan exempelvis delas upp på fyra kortare pass. Och i stället för att springa tio intervaller kan du dela upp dem på två tillfällen, exempelvis före och efter jobbet. 

#3 Träna fortare

Låt träningen ta den tid du har!

Ett exempel på Underbart-är-kort-träning: Bestäm en tid och sätt klockan för varje övning. Gör sedan så många repetitioner du hinner innan klockan piper. 

#4 Träna när som helst 

Det finns inga dåliga träningstider. Det handlar bara om vana. Du kanske brukar träna på kvällen och då har din kropp och ditt huvud vant sig vid den tiden och presterar därför som bäst då. Men de kan lika gärna vänja sig vid att träna någon annan tid på dygnet. 

Har du tid på morgonen? Träna då. Varje gång som du testar en ovan tid så hittar kroppen snabbare sitt prestationsläge. 

Läs mer om att skapa träningstid i boken Starkt kul.

Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.