DELA ARTIKEL:

STUDIO KORPEN | Landslagsprofilen |

Erik räddar naturen från skräp – en löprunda i taget

Att göra gott för kroppen och naturen på samma gång – det är tanken med Erik Ahlströms hjärteprojekt. Rörelsen som han spridit över världen handlar om att plocka skräp och jogga, att plogga helt enkelt. "Det här är mitt sätt att ge tillbaka till naturen," säger han.

Erik Ahlström har länge haft ett stort intresse för hälsa, utomhussport och friluftsliv. När han som nyinflyttad i Stockholm upptäckte hur mycket skräp som låg på marken fick han idén att starta plogga.

Plogga är en sammansättning av ”plocka skräp” och ”jogga”, vilket är precis vad det hela går ut på. Löpare ger sig ut i naturen med sopsäckar eller påsar och plockar upp plast, fimpar och annat som inte hör hemma där.

– Det är en win win-situation eftersom du gör något för ditt eget välbefinnande samtidigt som du också gör en insats för miljön, säger Erik Ahlström och fortsätter:

– I grund och botten handlar det om att skapa en attitydförändring. I dag tycker vi att det känns skämmigt att plocka upp skräp och vi tänker att ”det där är inte mitt”. Vi vill få fler att bli stolta skräpplockare.

Plogga på lunchen

Plogga grundades 2016 och har utvecklats till en rörelse som spridit sig över världen. Aktiviteten riktar sig till alla – från erfarna löpare till nybörjare. Det går också att plogga genom att gå, åka skateboard eller ta sig fram på något annat sätt.

– Det är en väldigt inkluderande aktivitet. Och det behövs i dag, för vi vet att det finns en polarisering i samhället med ett växande gap mellan de som rör på sig och de som inte rör på sig, säger Erik Ahlström.

Att utföra aktiviteten är enkelt. Allt som behövs är något att samla skräp i och eventuellt ett par handskar.

– Det är roligt att vara några stycken som gör det tillsammans. Exempelvis skulle man kunna dra ihop ett gäng på kontoret som ger sig ut på en plogga-tur en gång i veckan, säger Erik.

"Handlar om detektivarbete"

Genom åren har ploggaevent arrangerats i både Sverige och utomlands, för såväl arbetsplatser och skolklasser som för privatpersoner.

– Vi har också startat #ploggatisdag som handlar om att uppmana människor att plogga varje tisdag. Det gäller att skapa en vana. 

Plogga har även blivit något som går att tävla i. Bland annat har ett VM arrangerats i Italien de senaste åren.

– Funktionärerna öppnar upp alla de tävlandes påsar och räknar ihop hur mycket CO2 som innehållet motsvarar. Den som vinner är den som har sprungit längst och sparat mest CO2. Man behöver alltså inte vara en bra löpare utan det handlar om detektivarbete.

Hur ofta ploggar du själv?

– Jag gör det nästan hela tiden. Och jag försöker informera andra om konsekvenserna av nedskräpning. Om jag till exempel ser någon som slänger en fimp på marken så kan jag tala om för den personen att det slängs tre miljoner fimpar varje dag.

– Jag är en outdoorkille och har använt naturen som arena i många olika sammanhang genom åren. Det här är mitt sätt att ge tillbaka till moder jord som vi vet inte mår så bra. Det i kombination med att den psykiska och fysiska ohälsan galopperar gör att alla kan göra skillnad, en win win för miljö och hälsa.

Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.