DELA ARTIKEL:

STUDIO KORPEN | Reportage | 2021-12-14

Alla ska ha rätt till rörelseglädje

24-åriga Elenor Derrah är aktiv i Korpen Norrköping. Hon brinner för kommunikation och allas rätt till rörelseglädje. Hon är en av deltagarna i utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0 som drivs av Riksidrottsförbundet och ideella Folkspel. – Det ska bli väldigt spännande att träffa andra ledare, och lära av varandra, säger Elenor.

Årets omgång av utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0 med fokus på det stärkta ledarskapet är den andra i ordningen. Organisationerna som står bakom projektet är Riksidrottsförbundet och ideella Folkspel.

Programmet vänder sig till unga idrottsledare mellan 18-25 år och det är genom sina respektive förbund som deltagarna under ett år får möjlighet att utvecklas och stärkas i sin roll som ledare inom idrotten.

Under studieperioden läggs det bland annat fokus på ledarutveckling, förändringsledning och att driva och förverkliga projekt. Att våga vara nytänkande, innovativ och att kunna skapa engagemang och mod är viktiga ingredienser.

- Eldsjäl 2.0 sätter framtida ledarskap i fokus. Jag har sagt det tidigare, vi sticker ut hakan och jag menar att här formas verkligen framtida förändringsledare inom idrotten. Utbildningen är väldigt viktig, säger Maria Ståhl, projektledare från RF och ansvarig för utbildningen.

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet har i år en deltagare med och det är Elenor Derrah - en driven 24-åring som även sitter med i Korpen Norrköpings styrelse.

Elenor Derrah, en av deltagarna i utbildningsprogrammet.

Hon har en friidrottsbakgrund och meriter som ett SM-guld i 4 x 100 meter. Nu vill hon ge tillbaka, motivera och inspirera andra till rörelseglädje:

- Jag vet vad föreningslivet kan betyda, det har verkligen öppnat många dörrar för mig. Därför vill jag uppmuntra och jobbar mycket med inkludering inom idrotten, säger Elenor.

Årets program startade hösten 2021 med två dagars workshop i Folkspels lokaler i Göteborg. Där fick deltagarna ta del av inspirationsförelänsningar, bland annat av Linn Hellstrand som bjöd på en både viktig och intressant föreläsning om SVTsportens arbete kring "En jämställd sportbevakning". Deltagarna fick även tid att nätverka med tidigare års deltagare.

Elenor betonar också vikten av ett hållbart ledarskap, något som hon hoppas lära sig mer om på utbildningen:

– Jag tror att den här utbildningen kan hjälpa oss deltagare att lära oss just det. Vi har nog mycket erfarenheter och tankar att ge varandra.

Det är något som både Folkspel och RF, som tillsammans med bland annat friidrotten driver projektet instämmer i:

- Att få verktyg för självreflektion och utveckling är en viktig ingrediens i framtidens ledarskap för att vi ska nå den strategiska utveckling vi vill se inom idrottsrörelsen. Att vi då med hjälp av Folkspel får extra stöttning för satsningar i en av våra viktiga utvecklingsresor är värt mycket för idrottsrörelsen, säger Stefan Bergh, Riksidrottsförbundets generalsekreterare.

För Elenor och de övriga deltagarna kommer de digitala och fysiska träffarna fortsätta fram till mitten av mars – då utbildningen i samband med Folkspel och Årets galakväll 2022 genomförs på Cirkus i Stockholm.

- Det här är verkligen en utbildning som ger rätt energi och möjligheten att få träffa andra unga ledare från andra idrotten betyder väldigt mycket. Riksidrottsförbundet och Folkspel – ett samarbete för framtidens ledarskap.

Faktaruta

Sveriges ideella idrottsrörelse med 880 000 ledare är unik. För att behålla det unika måste det ideella ledarskapet stöttas, underhållas och utvecklas. Riksidrottsförbundet och Ideella Folkspel har därför gemensamt startat Eldsjäl 2.0, ett utbildningsprogram som nu genomförs för andra året i rad.

Eldsjäl 2.0 ska stärka och utveckla unga ledare att axla en ledande roll inom idrotten framåt i tid. Utbildningsprogrammet är tänkt att inspirera och stödja innovativa idéer för utveckling av ett hållbart ledarskap över tid inom idrotten. Ett ledarskap där du får hjälp och stöttning av andra ledare och tid avsätts för att lära av och med varandra. Utbildningen fokuserar på att utveckla det idé- och värderingsstyrda ledarskapet och att leda sig själv med hjälp av olika metoder och verktyg för att reflektera och utvärdera sitt ledarskap. Utbildningsprogrammet genomförs utspritt över en längre tid med start under hösten och avslutas i samband med Folkspel och Årets Eldsjäls galakväll den 16:e mars på Cirkus, Stockholm.

Elenor Derrah
Ålder: 24 år
Bor: Norrköping
Förening: Korpen Norrköping
Gör: Jobbar som civilingenjör, aktiv gyminstruktör och sitter med i Korpen Norrköpings styrelse.

Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.