Regler

Seriespel i golf

Seriespelet i golf startar i mitten av maj med fyra lag per grupp. 1:an och 2:an i varje grupp går vidare till semifinal som spelas i augusti. Vinnarna i semifinalerna vinner en plats i finaldagen i september.

Med reservation för ändringar beroende på hur många lag som anmäler sig.


Reviderade 2022-03-23

1. Serieindelning

Serieindelningen sker utifrån hur många lag som anmäler sig. Vid serieindelningen försöker vi se till att återkommande lag inte hamnar mot samma motståndare som föregående år samt att hemmamatcherna fördelas rättvist. Korpen Stockholms serieindelning går ej att ändra.

2. Spelplats och datum

Hemmalaget bestämmer spelplats och ansvarar för att ta kontakt med motståndarlaget i god tid innan spelperioden (se nedan). Vid anmälningsförfarandet är det möjligt att önska om att spela på helger eller vardagar, det är dock ingen garanti för att alla önskemål kan uppfyllas. Lagen kommer tillsammans överens om datum och tid för matchen.

Matchen ska spelas på en 18-hålsbana inom Stockholms golfdistrikt. 9-hålsbanor eller golfklubbar utanför Stockholms golfdistrikt är endast okej om motståndarlaget godkänner det.

3. Spelperioder

Omgång 1 - v. 19-21
Omgång 2 - v. 22-23
Omgång 3 - v. 24-26

Semifinaler - v. 32-34

Spelperioderna är rekommenderade speldatum. Observera att det går alldeles utmärkt att spela matcherna före utsatt spelvecka om det passar bättre tidsmässigt. Absolut sista speldag för gruppspelsmatcher är söndag vecka 30. Matcher som inte spelats då registreras som walkover-walkover och inget av lagen får något poäng.

4. Walkover

En stark rekommendation är att alla matcher bokas in direkt när ni fått spelprogrammet. Om båda lagen vill flytta en match till senare matchtillfälle ska detta rapporteras in till Korpen Stockholm via mail. Hemmalag som ej tagit kontakt innan sista speldag för spel den specifika omgången förlorar matchen med 0-5 (rapporteras som Walkover - 5). Om lagen inte kan komma överens om en speltid slutar matchen 0-0 och inget av lagen får poäng (rapporteras som Walkover - Walkover). Ovan gäller både i gruppspel och slutspel. 

5. Poängberäkning

Spelformen är Bäst/Sämstboll-poängbogey-match. Detta innebär att för varje hål jämförs den bästa (högsta) och den sämsta (lägsta) poängen i laget med den bästa och sämsta poängen hos motståndarlaget. Spelarna spelar på sitt handicap och det är poäng som räknas, ej antal slag.

Exempel: I lag 1 spelar Kalle och Ali, i lag 2 spelar Lisa och Alf.

Vi följer deras match i 4 hål, se nedan:

  Lag 1 Lag 2 Matchpoäng
Hål 1 Kalle 3 poäng, Ali 0 poäng Lisa 2 poäng, Alf 1 poäng 1-1
Hål 2 Kalle 0 poäng, Ali 0 poäng Lisa 1 poäng, Alf 0 poäng 0-1
Hål 3 Kalle 1 poäng, Ali 3 poäng Lisa 3 poäng, Alf 1 poäng 0-0
Hål 4 Kalle 3 poäng, Ali 3 poäng Lisa 2 poäng, Alf 1 poäng 2-0

Ställningen efter fyra spelade hål är 3-2 till lag 1

Matchen omfattar 18 hål och får sluta oavgjort. En enskild match kan vara avgjord innan sista hålet. Alla matcher skall dock spelas klart då poängsumman kan ha en avgörande betydelse i serietabellen. Alla poäng i matchen räknas, d.v.s. ingen kvittning av poäng.

Vid lika poäng i serien gäller följande ordning: poängskillnad, inbördes möte, vunna bäst-/sämstbollar.

6. Vilken tee gäller?

Fritt val av tee för samtliga - Innebär att deltagarna får välja vilken tee de vill spela ifrån. Kravet är att tee är slopad för personen. T.ex. om inte orange tee är slopad för herrar, så kommer inte orange tee vara valbart för herrar.

7. Spelare och hcp

Varje lag har rätt att ha obegränsat antal reserver, dock är det endast 2 spelare som får delta för laget under en match. En spelare får tillhöra flera lag, dock ej i samma grupp. Alla med officiellt handicap är välkomna. Spelare med över 36,0 i hcp spelar med 36,0 i hcp. Alla som deltar måste vara medlemmar i Korpen Stockholm och vara registrerade i laget. Medlemskapet kostar 50 kr/person/år.

Bjud in spelare till ditt lag: Så här gör du!

8. Greenfee

Lagen betalar sin egen greenfee. Vår rekommendation är att hemmalaget ser till så att greenfeekostnaden för bortalaget ej överstiger 750:- per person (efter eventuell gäst till medlem rabatt). Korpen Stockholm står för greenfee på finaldagen.

9. Resultatrapportering

Båda lagledarna är ansvariga för att resultatet rapporteras in i systemet senast dagen efter spelad match. Spelprogram, resultat och tabeller finns på hemsidan.

10. Slutspel

Slutspelet inleds med semifinaler där vinnarna går direkt till finaldagen. I semifinalerna gäller samma spelform som i gruppspelet. Vid oavgjort i en slutspelsmatch vinner laget som har lägst spelhandicap totalt. Vid samma spelhandicap gäller flest vunna poäng sista 9, 6, 3 hålen (i skriande ordning).

Spelformen under finaldagen är Greensome. Spelplats varierar från år till år och speldag är vanligtvis en fredag med start vid lunchtid. Se information om finaldagen under fliken slutspel.

11. Övrigt

Avståndsmätare och golfbil är tillåtet att använda.


Vanliga frågor #golf

Kan vi ta in en reserv i laget?

Det går bra att ta in en reserv i laget. Den nya spelaren måste köpa ett medlemskap och bjudas in till laget för att få spela.

Vilken spelform gäller i seriespelet?

Seriespel för lag med två spelare där matcherna avgörs genom bästboll/sämstboll-poängbogey-match. Varje person spelar på sitt handicap (100%) och det är poäng som räknas (läs mer utförligt under regler). Undantaget är att spelare med över 36 i hcp spelar på 36 i hcp. Lagen får bestå av flera spelare som turas om att spela matcherna.

Fyra lag i varje grupp, vilket ger 3 gruppspelsmatcher per lag. Ettan och tvåan i varje grupp går vidare till slutspelet. Säsongen avslutas med en finaldag där spelformen ändras till Greensome. Läs mer om Greensome under fliken slutspel.

Med reservation för ändringar beroende på hur många lag som anmäler sig.