Regler för Korpens golfserie

1. Serieindelning

Serieindelningen sker utifrån hur många lag som anmäler sig. Vid serieindelningen försöker vi se till att återkommande lag inte hamnar mot samma motståndare som föregående år samt att hemmamatcherna fördelas rättvist. 

2. Spelplats och datum

Hemmalaget bestämmer spelplats och ansvarar för att ta kontakt med motståndarlaget innan spelperiodens start. Lagen kommer tillsammans överens om datum och tid för matchen. Matchen ska spelas på en 18-hålsbana inom Stockholms golfdistrikt. 9-hålsbanor (två varv) eller golfklubbar utanför Stockholms golfdistrikt är endast okej om motståndarlaget godkänner det.

Kontaktuppgifter till motståndarna

Kontaktuppgifter hittar du i inloggat läge om du klickar dig in på själva matchen. Bara lagledarna kan se kontaktuppgifter. Därför är det klokt att registrera alla lagmedlemmar som lagledare så att ni lättare kommer i kontakt med motståndarna. Se guide här.

Önskemål vid anmälan

Vid anmälningsförfarandet är det möjligt att önska om att spela på helger eller vardagar samt norrort eller söderort. Det är dock ingen garanti att alla önskemål kan uppfyllas. 

3. Spelperioder

Gruppspel

Spelperioderna nedan är rekommenderade speldatum. Observera att det går alldeles utmärkt att spela matcherna före utsatt spelvecka. Ni behöver inte heller spela matcherna i den ordning som spelschemat säger. Hittar ni exempelvis ett datum för match 2 innan ni ska spela match 1 så är det inga problem. 

Omgång 1 - v. 19-21
Omgång 2 - v. 22-23
Omgång 3 - v. 24-26

Absolut sista speldag för gruppspelsmatcher är söndag vecka 30. Matcher som inte spelats då registreras som walkover-walkover och inget av lagen får något poäng.

Slutspel

Semifinaler - v. 32-34
Finaldag - Fredag v. 36 (start vid lunch)

4. Poängberäkning

Spelformen är bästboll/sämstboll-poängbogey-match. Detta innebär att för varje hål jämförs den bästa (högsta) och den sämsta (lägsta) poängen i laget med den bästa och sämsta poängen hos motståndarlaget. Spelarna spelar på sitt handicap och det är poäng som räknas, ej antal slag.

Exempel: I Lag 1 spelar Kalle och Ali, i Lag 2 spelar Lisa och Alf.

Vi följer deras match i 4 hål, se nedan:

  Lag 1 Lag 2 Matchpoäng
Hål 1 Kalle 3 poäng, Ali 0 poäng Lisa 2 poäng, Alf 1 poäng 1-1
Hål 2 Kalle 0 poäng, Ali 0 poäng Lisa 1 poäng, Alf 0 poäng 0-1
Hål 3 Kalle 1 poäng, Ali 3 poäng Lisa 3 poäng, Alf 1 poäng 0-0
Hål 4 Kalle 3 poäng, Ali 3 poäng Lisa 2 poäng, Alf 1 poäng 2-0

Ställningen efter fyra spelade hål är 3-2 till Lag 1.

Matchen omfattar 18 hål och får sluta oavgjort. En enskild match kan vara avgjord innan sista hålet. Alla matcher skall dock spelas klart då poängsumman kan ha en avgörande betydelse i serietabellen. Alla poäng i matchen räknas, d.v.s. ingen kvittning av poäng.

Vid lika poäng i serien gäller följande ordning: poängskillnad, inbördes möte, vunna bäst-/sämstbollar.

5. Resultatrapportering

Båda lagledarna är ansvariga för att resultatet rapporteras in i systemet senast dagen efter spelad match. Spelprogram, resultat och tabeller finns på hemsidan alternativt i appen (zoezi). Se guide för hur du registrerar resultat och hittar tabellen.

6. Walkover

En stark rekommendation är att alla matcher bokas in direkt när ni fått spelprogrammet. Hemmalag som ej tagit kontakt innan sista speldag för spel den specifika omgången förlorar matchen med 0-5 (rapporteras som Walkover - 5). Om lagen inte kan komma överens om en speltid slutar matchen 0-0 och inget av lagen får poäng (rapporteras som Walkover - Walkover). Detta gäller både i gruppspel och slutspel. 

7. Vilken tee gäller?

Fritt val av tee för samtliga - Innebär att deltagarna får välja vilken tee de vill spela ifrån. Kravet är att valt tee är slopad för den personen. T.ex. om inte orange tee är slopad för herrar, så kommer inte orange tee vara valbart för herrar.

8. Antal spelare och handicap

Varje lag har rätt att ha obegränsat antal spelare i laget, dock är det endast 2 spelare som får delta för laget under en match. En spelare får tillhöra flera lag, dock ej i samma grupp. Alla med officiellt handicap är välkomna. Spelare med över 36,0 i hcp spelar med 36,0 i hcp. Alla som deltar måste vara medlemmar i Korpen Stockholm och vara registrerade i laget. Medlemskapet kostar 50 kr/person/år.

Bjud in spelare till ditt lag: Så här gör du

9. Greenfee

Deltagarna betalar sin egen greenfee. Vår rekommendation är att hemmalaget ser till så att greenfeekostnaden för bortalaget ej överstiger 750:- per person (efter eventuell rabatt för gäst till medlem). Korpen Stockholm står för greenfee på finaldagen.

10. Slutspel

Slutspelet inleds med semifinaler där vinnarna går direkt till finaldagen. I semifinalerna gäller samma spelform som i gruppspelet. Vid oavgjort i en slutspelsmatch vinner laget som har lägst spelhandicap totalt. Vid samma spelhandicap gäller flest vunna poäng sista 9, 6, 3 hålen (i skrivande ordning).

Spelformen under finaldagen är Greensome. Spelplats varierar från år till år och speldag är vanligtvis en fredag med start vid lunchtid. Se information om finaldagen under fliken slutspel.

11. Övrigt

Avståndsmätare och golfbil är tillåtet att använda.

Reviderade 2024-04-25