Regler - Så spelas korpserien i boule

Läs även: Korpen Stockholms tävlingsbestämmelser för bollsport


Reviderade 2023-03-10

1.Regler

Svenska Bouleförbundets regler med anpassningar för Korpen gäller.

Svenska Bouleförbundets regelbok

2. Spelform 

Singel (en spelare), Dubbel (två spelare) eller Trippel (tre spelare). 

Varje set spelas till 13 och får vinnas med en poäng. Vi spelar bäst av tre set.

Varje lag får ha ett obegränsat antal spelare, men du får bara spela i ett lag per serie. Alla spelare ska vara registrerade i laget samt medlemmar i Korpen Stockholm. Spelarbyte får endast ske efter avslutat set.

Kom i tid och var förbereda, håll tiderna och kom ihåg att uppvärmning, hämtning av kaffe och toalettbesök ska göras innan matchstart. 

3. Klot

Alla lag håller med egna klot och lillar. Oavsett Dubbel eller Trippel äger varje spelare sina klot. Antalet klot är sex stycken per lag i dubbel och trippel och fyra stycken per person i singel.

Ett Trippel-lag kan spela match trots att de är en spelare kort. Om ett lag i Trippel saknar en spelare så kan man göra på två olika sätt. Antingen får motståndarlaget vila en spelare per omgång eller så får laget som bara har två spelare spela med ett klot färre, dvs fem st. Vilket alternativ som väljs får lagen gemensamt komma överens om.

Ett Dubbel-lag kan dock inte spela med endast en spelare utan då får lagen hitta ett nytt tillfälle att spela matchen, eller så får laget lämna walkover.

4. Poängräkning

Om matchtiden går ut innan ett lag hunnit vinna två set så vinner det lag som leder tredje set matchen. Står det däremot lika i tredje set när tiden är ute så avgörs matchen med ett bouleklot per lag. Lagen kan också komma överens om att matchen slutar oavgjort, då registrerar man 1-1 som slutresultat.

Det är vinnarlaget som ansvarar för att registrera resultatet efter avslutad match. Om det vinnande laget av någon anledning inte har möjlighet att registrera resultatet så ansvarar de för att motståndarna gör detta i deras ställe. 

5. Minutregeln

När lillen har kastats ut har varje spelare maximalt en (1) minut på sig att kasta sitt klot. I den tiden räknas även eventuell mätning in. Beslut om mätning bör tas snabbt om det inte går att avgöra vem som är närmast med ögonmått. Påminn varandra om minutregeln för att matchen ska hinna slutföras i tid.

6. Tillgång till banorna (inne)

Vid inneboulematcher som startar 18.00 kan banan nyttjas för uppvärmning från 17.30. Spelet måste vara avslutat senast 19.55 så att ni hinner kratta banan innan lagen som ska spela 20.00 ska påbörja sin match.

Vid matcher som startar 20.00 kan banan alltså inte nyttjas förrän prick 20.00 (om inte matchen innan slutat tidigare). Ni har dock möjlighet att komma överens med era motståndare om att matchen ska starta ex. 20.15 så att ni får en kvarts uppvärmning först. Risken är dock då att ni inte hinner slutföra matchen då den måste vara slut och banan krattad 22.00 då all verksamhet i hallen måste upphöra.

I uteboulen finns inga tidsmässiga ramar vad gäller sluttid.

7. Matchflytt / walkover

Om ni inte kan spela en match så kan ni komma överens med era motståndare om att flytta matchen. Då måste ni dock själva ombesörja att hitta och boka en ny tid. Glöm inte meddela oss på kansliet i god tid att matchen är flyttad och när den ska spelas istället. Detta görs till boule@korpenstockholm.se så uppdaterar vi spelprogrammet. Om ni behöver lämna walkover till en match måste kansliet också informeras och resultatet registreras.

8. Banor (inne)

I Liljeholmshallen är bana 1 och 2 de två banorna närmast planket och 3 och 4 de längst ifrån planket.

9. Alkoholförbud

Ingen alkohol får förtäras vid tävlingar arrangerade av Korpen Stockholm. Det gäller både inomhus och utomhus, både vid själva banorna och i resten av idrottshallen eller skolgården.

10. Uppförande

Vi visar respekt för varandra och eventuella funktionärer samt har en respektfull ton och ett trevligt kroppsspråk. Vi hjälps åt att kratta och färdigställa banan efter avslutad match.

Är ni missnöjda med motståndarnas uppförande, anmäl det till boule@korpenstockholm.se

Vid allvarlig förseelse, gör en anmälan till Korpen Stockholms Påföljdskommitté - här hittar du hur 


Vanliga frågor #boule #regler

Vilka regler är viktiga att ha koll på?

Du och dina lagkamrater behöver läsa igenom regler för boule samt våra gemensamma tävlingsbestämmelser. Det är lagledaren som ansvarar för att alla i laget har koll på reglerna.