Videon kan inte visas om du inte har godkänt cookies.
Godkänn nödvändiga cookies

Fotboll 2024

Anmälan för serien 2024 är öppen.

Anmäl laget här

I maj drar vi igång serien i fotboll och du kan redan idag anmäla laget.

Vi spelar serie på Fagrabäcks konstgräsplan. Speldagar är mån-onsdag och ev önskemål om speltider behöver inkomma så snart som möjligt!

Pris per lag är 6 200:- och på det kan ni använda friskvårdsbidraget för att betala anmälan om ni delar på kostnaden. Medlemskap är obligatoriskt!

 

Fotboll | Regler

Vi är alla med i Korpens fotboll av samma orsak - Vi vill spela och ha kul! Ni är inte världsmästare på fotboll,  men vi hjälps åt att bli världsmästare på fair play och har roligt tillsammans. 

Har du inget lag eller letar efter en ersättare? 

 Det är lagledarens ansvar att se till att samtliga spelare i laget kan reglerna innan första matchen

Speltid
7-mannafotboll 2x25 min + 3 min paus. Är något av lagen försenade ska domaren förkorta speltiden. Efter 10 minuter har domaren rätt att tilldöma det lag som finns på plats som vinnare med 5-0 på walk-over. Om domare inte finns på plats till matchstart ska matchen spelas ändå. Om ni ej kan få någon utomstående att döma matchen ska en domare från något av lagen utses, ett tips är att döma en halvlek var. Om domaren anländer efter matchstart får lagen själva bestämma om de vill slutföra matchen utan domare eller låta domaren ta över. Resultatet registreras in av lagledaren i vinnande lag.

Spelare
Obegränsat antal spelare får användas dock bara sju på plan samtidigt. 

Man får ha 3 seriespelande (lic) deltagare i laget, men de måste likt alla ha ett medlemskap i Korpen Växjö. Det är strikt förbjudet att spela om du ej uppbär medlemskap och matchen kommer avbrytas omgående. Andra laget tilldelas då segern med 5-0. Alla spelare ska registreras för matchen innan matchstart via närvaro i Zoezi.

Nya spelare
Spelare får tas in under hela säsongen. Förutsättning är att de registreras, kan göras direkt på plats i telefon.

Laguppställning
Laguppställning ska fyllas i innan match i Zoezi. Närvarokallelser skickas 6 dagar innan match.

Försäkring
Samtliga registrerade spelare och lagledare är medlemmar i Korpen Växjö och därigenom försäkrade. Läs mer om försäkringen här. 

Avspark
Innan avspark ska lagkaptenerna hälsa på varandra och på domaren. Slantsingling, det lag som vinner väljer sida, det andra laget får bollen. Avsparken får spelas i valfri riktning.

Sidbyte
Lagen byter sida i halvtid, om de inte själva kommer överens om att stå kvar.

Tröjfärg
Har lagen samma tröjfärg ska bortalaget byta tröjor. Lagen bör därför alltså ha både hemma- och bortaställ (västar fungerar alldeles utmärkt som bortaställ). Målvaktens tröjfärg ska vara avvikande från både medspelare och motståndare.

Tröjnummer
Tröjnummer är önskvärt.

Boll
Hemmalaget ansvarar för att matchbollar finns.

Benskydd
Godkända benskydd samt strumpor som täcker benskydden är obligatoriskt. Domaren SKALL avvisa spelare som ej har benskydd. Kommer spelaren in på planen igen utan benskydd ska gult kort delas ut och spelaren får lämna planen.

Lagkapten
En lagkapten ska utses i varje lag. För lagkaptenen gäller att:
• hen ska bära en armbindel placerad på valfri överarm
• hen är ansvarig för sitt lags uppträdande
• hen ska hälsa på domaren och andra lagets kapten inför matchen
• om hen lämnar planen ska en ny lagkapten utses bland de spelare som finns kvar på planen (gäller endast vid rött kort eller skada)
• hen har inte några särskilda rättigheter. Däremot är lagkaptenen skyldig att bistå domaren med stöd och uppgifter som domaren ev. behöver.

Domaren kan tillkalla lagkaptenen om hen vill få ut någon information till laget samt att lagkaptenen har ansvar för sitt lags uppförande.

Fotbollsskor
Det är ej tillåtet att spela med fotbollsskor med skruvdobb.

Smycken
Man får ej spela med smycken såsom halsband, örhängen eller ringar. Domaren SKALL avvisa spelare som har något av detta på sig. Kommer spelaren in på planen igen utan att ha tagit av smyckena ska gult kort delas ut.

Avstånd
Avstånd på frisparkar/insparkar ska vara 7 meter i 7-fotboll. Står en spelare närmare i avsikt att hindra bollens framfart ska gult kort tilldömas (avsikten avgör domaren).

Maskning
Spelare som medvetet fördröjer spelet för att få tiden att gå ska bestraffas med gult kort.

Målchansutvisning
Om försvarande spelare försöker träffa bollen i straffområdet men misslyckas och samtidigt fäller motståndaren blir det straff och varning. (DVS ej dubbel bestraffning om inte tacklingen bedöms som hård givetvis)

Målvaktsinspark
När bollen passerat kortlinjen måste målvakten (eller annan spelare i laget) sparka på liggande boll (inspark), hen får ej kasta ut den. Bollen får placeras fritt inom eget straffområde.

Målvakt
När hen tagit bollen har hen 6 sek på sig att sätta bollen i spel. Lägger hen ner den på marken får hen inte ta upp den med händerna igen. Gör hen blir det indirekt frispark från straffområdeslinjen.

Tillbakaspel
Vid avsiktligt/medvetet tillbakaspel med fötterna får målvakten ej ta bollen med händerna. Gör hen det döms indirekt frispark från straffområdeslinjen.

Inkast
Inkast sker från sidlinje.

Straffspark
Straffspark döms om en bestraffningsbar förseelse begås av en spelare inne i sitt eget straffområde, oavsett bollens position, om den är i spel. Straffsparken ska vara 7,5 m från mållinjen.

Hands
Alla hands är inte bestraffningsbara vilket många tror. Följande hands ska bestraffas med frispark alt. straff:
• Avsiktlig hands. Avsiktlig hands ska även rendera i gult kort.
• Gör hen sig större genom att använda armarna utanför kroppen blåses för hands.

Det ska inte blåsas frispark när en spelare har armarna intill kroppen och får bollen på handen/armen. 

Fair Play
Korpen Växjö jobbar aktivt med Fair Play. Vi är en idrottsförening för motion och välbefinnande och detta ska genomsyra all vår verksamhet – från träningar till seriespel & cuper.

Vi har nolltolerans mot exempelvis svordomar, könsord och hot. Följande bestraffas med rött kort:
• Att skrika ut könsord
• Att använda kränkande ord mot spelare, ledare, domare eller publik
• Att skrika ut svordomar riktade mot spelare, ledare, domare eller publik
• Att använda smädelser eller hot riktade mot spelare, ledare, domare eller publik
• Domaren har rätt att visa ut spelare som använder svordomar, könsord och hot på andra språk än svenska.

Straffpåföljder

  • Två gula kort = lindrig utvisning (rött kort). Får laget spela med en man mindre i 10 min. Spelaren utvisas för resten av matchen. Den utvisade får ej vistas vid planen utan måste lämna spelplatsen.
  • Direkt rött kort = Spelaren utvisas för resten av matchen samt nästföljande match.
  • OBS! Bedöms den direkta utvisningen dessutom som grov skickar domaren in en anmälan till bestraffning och spelaren är avstängd i väntan på beslut. Laget ska spela med en spelare mindre på planen även om det röda kortet tilldelas en spelare på bänken.
  • Vid grova utvisningar måste ledaren eller lagkaptenen kunna uppge den utvisade spelarens namn och personnummer. Om så ej sker ska domaren bryta matchen och laget förlorar med 0-5. Laget är dessutom avstängt från vidare spel till dess att spelarens namn kommer fram.
  • Vid grov utvisning får laget spela med en man mindre resten av matchen. Den utvisade får ej vistas vid planen utan måste lämna spelplanen.

OBS! Kommer det till Korpen Växjös kännedom att en person spelar match med ett lag som hen inte är registrerad för förlorar laget matchen med 0-5. Detsamma gäller om en avstängd spelare spelar. Undantaget är om lag lånar registrerade spelare (i Korpen) för att kunna genomföra en match. En spelare kan tillhöra fler än ett lag i Korpen.

Ett lag kan drabbas av röda kort såväl före som efter matchen. Domaren har med andra ord rätt att anmäla händelser som inträffar från det att laget anländer till arenan tills dess att de lämnar densamma. Allt för att stävja dåligt uppförande och t.ex. hot mot domare eller motståndare.

Om ett lag drar på sig upprepade grova utvisningar kan laget bestraffas med uteslutning ur serien. Ett lag kan även uteslutas om det betett sig på ett sätt som är till skada för föreningen. Lagavgiften kommer inte att återbetalas vid ev. uteslutning.

Byten
Domaren markerar ett bytesområde, här får bara lagens spelare och ledare befinna sig. Publik ska vara på motsatt sida. Båda lagens byten ska ske på samma sida, vid respektive bytesområde. Den inbytte spelaren får inte gå in på planen förrän den utbytte hunnit ut. Undantaget är givetvis om den utbytte spelaren är skadad och inte kan ta sig till långsidan.

Målvaktsbyte
Målvaktsbyte får ske när som helst under matchen under förutsättning att bollen är ur spel, dock måste domaren alltid informeras innan bytet sker.

Minsta antal spelare på plan
Ett lag får ej starta en match med mindre än fem spelare på plan. Om laget ej uppfyller det kravet förlorar laget matchen på walkover (0-5). En match ska avbrytas om ett lag blir färre än fyra spelare på plan. Laget med för få spelare förlorar då med 0-5 på walk-over.

Låna spelare från annat lag
Man får endast låna in spelare så att man blir max 8 spelare i 7-fotboll. Det är alltså inte tillåtet att låna in spelare så att man får mer än en avbytare. Detta gör att om ett lag lånar in t.ex. två spelare för att få fullt lag och det sedan tillkommer ordinarie spelare under matchens gång, så får de inlånade spelarna återgå till sitt egna lag.

Vid inlån av spelare på plats så är det lagets skyldighet att lämna den inlånade spelarens namn och personnummer till domaren. 

Ovanstående gäller under förutsättning att lagen är överens och att domaren informeras samt att spelaren är registrerad i Korpen. Annars får ingen inlåning ske.  

Mix
Tjejer får delta i herrlag men ej tvärtom.

Domaren
Domaren skall uppträda i Korpen Växjös domartröja. Domarens beslut i fakta som rör spelet är slutgiltiga. Om domaren inser att ett beslut är felaktigt kan hen endast ändra detta om spelet inte redan återupptagits.

Pass/Tillfällen

Fotboll | Fotbollsträning/match på Fagrabäck plan 1 söndag 16 juni kl

Fagrabäck plan 1

Datum

16 jun 2024

Tid

14:00-15:00

Tränare: Fredrik Bengtsson

Fotboll | Fotbollsträning Söndagar på Fagrabäck kl 14-15

Fagrabäck plan 1

Datum

16 jun

Tid

Söndagar 14:00 - 15:00

Gratis fotbollsträning med Korpen Växjö (Medlemskap obligatoriskt) Söndagar kl 14:00 på Fagrabäck

Tränare: Fredrik Bengtsson

Kurser


Seriespel

Tabell & resultat

Regler

Vad gäller egentligen?