Härlig gemenskap när europeiska företag tävlade i Bordeaux

Den 30-gradiga värmen påverkar inte betyget. Sommar-EM för företag får tummen upp av Christina Brändström och Helena Selin. Kollegerna från Umeå var två i den svenska trupp som tillsammans med Korpen och Vattenfalls IF reste till Frankrike för att delta i mästerskapet.

14-18 juni samlades tusentals människor i Bordeaux där årets upplaga av European Company Sports Games (ECSG) gick av stapeln. Från Sverige fanns cirka 60 deltagare som bland annat tävlade i golf, friidrott, boule, badminton, bordtennis, löpning och triathlon. Tillsammans tog de sju medaljer av samtliga valörer.

Fick blodad tand

Några av dem på plats var Christina Brändström och Helena Selin från Vattenfalls Idrotts- och Fritidsförbund, som båda deltog i Sommar-EM för andra gången. 

Vad var det som lockade att vara med igen? 

– Framför allt sällskapet. Det blir en fantastisk gemenskap i gruppen. Vi brukar ha mästerskap inom Vattenfall i Sverige men då håller man sig ofta med sin förening. Här blir det att man umgås mer över föreningsgränser. Och samtidigt träffar man människor från andra länder, säger Christina Brändström.

– Det är också häftigt att åka på ett så stort arrangemang. Det är imponerande att se hur de får ihop det, säger Helena Selin.

Möjliggör nya möten 

EM för företag genomförs vartannat år på både sommaren och vintern. Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet är medlemmar i arrangörsorganisationen European Federation for Company Sport, vilket gör det möjligt för arbetsplatser som är anslutna till Korpen att delta i mästerskapen. Arbetsplatserna väljer själva ut deltagarna som de skickar.

Vattenfalls Idrotts- och Fritidsförbund är en så kallad Nationell organisation inom Korpen. Processen med att välja mästerskapsdeltagare börjar med en intressekoll i de lokala medlemsföreningarna, berättar Christina Brändström.

– Alla som vill får fylla i en ansökningsblankett. Sen gör föreningen ett urval, inte bara baserat på idrottsliga meriter utan också på föreningsengagemang. Därefter är det förbundet som väljer ut vilka som ska åka. Det brukar bli 30-50 personer från hela Sverige, säger hon och fortsätter:

– Inom Vattenfall är detta ett av få tillfällen där vi möts över bolagsgränserna. Och man träffar kolleger från olika delar av landet. Det kan vara personer som du har mejlat med hur många gånger som helst, och så plötsligt ses ni.

"Ger energi i vardagen" 

Tävlingarna under sommar-EM 2023 ägde rum under ett par riktigt heta dagar i Frankrike. När Helena Selin och Christina Brändström skulle springa milen visade termometern 30+ grader. Trots att hettan tvingade dem att bryta loppet får helgen som helhet tummen upp av kollegerna.

– Det är otroligt roligt att vara med på det här. Det ger mycket energi i vardagen, säger Christina Brändström.

Kommer det att bli fler mästerskap för er del?

– Det hoppas jag verkligen. Å, vad roligt det hade varit! säger Helena Selin.

Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.