Regler

Reglerna för serven skiljer sig mot tennis. En serve i padel ska alltid slås underhands och bollen ska slås i eller under höfthöjd. Bollen ska studsas i marken (bakom egen servruta samt mellan mittlinjen och sidoväggen) innan den slås. Fötter och kropp ska vara på rätt sida, dvs. servesidan. Minst en fot ska vara i marken och det är inte okej att gå, springa eller hoppa. Mindre fotrörelser som inte påverkar serveställningen är accepterat.

Serven ska gå diagonalt och studsa i motståndarens motsatta serve­ruta. Serven är även giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg men om den däremot studsar upp i motståndarens galler så är den felaktig. I varje nytt set så väljer laget vem som börjar serva och om man vill byta servemottagarsida.

Precis som i tennis har servaren en förstaserve och en andraserve, dvs. om den första blir ogiltig har servaren en chans till. Blir även den ogiltig blir det dubbelfel och poängen går till motståndaren. Om bollen vid serve touchar nätet innan den går in ska den slås om.

Väggarna

Glasväggarna är alltid en del av spelet men det finns några regler för hur de får användas. När en boll ska tas emot är det okej att låta den studsa upp i glasväggen efter att den studsat på marken. Den egna glasväggen kan även användas för att slå tillbaka bollen.
Bollen är levande om den först studsar i marken och sen upp på gallret (detta gäller ej på serve).

Om bollen slås i gallret på sin egen sida så förloras poängen. Om en boll går direkt i motståndarens galler/glas, dvs inte studsar i marken först, så räknas bollen som ute.


Hur vinner man poäng?

I padel vinns poäng genom att:

 • Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida.
 • Motståndaren slår bollen i nät.
 • Motståndaren slår bollen ut, dvs antingen direkt ut ur buren eller direkt på en av dina väggar (notera att det däremot är giltigt att smasha bollen i marken och den då studsar ut ur buren).
 • Motståndaren slår bollen i sitt eget galler.
 • En motståndare träffas av bollen på något annat ställe än racket.
 • Motståndaren gör ett ”dubbelslag”.
 • Motståndaren rör nät eller nätstolpe.
 • Motståndaren slår bollen framför nät, om den inte varit över på din sida innan (t.ex. kommer tillbaka från bakväggen).
 • Din boll studsar uppe på bur-ramen (liggaren) efter korrekt slag i marken (motståndaren får slå bollen om den studsar på kanten uppe på bur-ramen). Obs, vid spel utanför banan får bollen studsa hur många gånger som helst på bur-ramen.
 • Motståndares boll träffar något objekt (t.ex. lampor eller takbjälkar).
 • Bollen träffar en liggande boll på motståndarens sida (det är upp till varje lag att ha koll på övriga bollar).

Reglerna är hämtade från Svenska Padelförbundet. Se länk

Poängräkning

Poängräkning i padel är precis som tennis. I ett game räknas poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game. Vid 40-40 så gäller Golden point i vårt seriespel. Golden point innebär att game där det står 40-40 ska avslutas med en avgörande poäng – där returnerande lag får välja i vilken ruta servaren ska slås.

Matcherna spelas i 90 minuter och under den tiden spelas maximalt 3 set. Seten spelas till 6 game (måste vinna med två) och vid ställning 6-6 spelas tie break till 7 (måste vinnas med minst två bollar). Det tredje setet spelas om det hinns med, oavsett ställning efter de inledande två seten.

När tiden är slut avbryts matchen och om något av lagen leder pågående set med 2 games marginal räknas det som en setvinst. Är ställningen lika alternativt att ena laget leder med 1 game räknas det som oavgjort. Skulle en match behöva avbrytas under ett pågående tie break innan något lag hunnit till 7 poäng räknas det som vinst för det lag som leder med två bollars marginal. Annars slutar det oavgjort. 

I varje match delas 2 poäng ut per set vilket innebär 6 poäng totalt (Gäller också för set 3 även om det inte har påbörjats).

 • Vunnet set ger 2 poäng
 • Förlorat set ger 0 poäng
 • Oavgjort set ger 1 poäng per lag

Exempel på beräkning av poäng:
6-4, 7-5, 0-0,  innebär: (2-0) + (2-0) + (1-1) = 5-1
2-6, 6-4, 3-1,  innebär: (0-2) + (2-0) + (2-0) = 4-2
3-6, 6-7, 1-6,  innebär: (0-2) + (0-2) + (0-2) = 0-6
6-4, 4-6, 5-4,  innebär: (2-0) + (0-2) + (1-1) = 3-3

Golden point

I seriespelet tillämpas i Golden point. Golden point innebär att game där det står 40-40 ska avslutas med en avgörande poäng – där returnerande lag får välja i vilken ruta servaren ska slås.

Uppvärmning och start av match

Det är upp till spelarna att komma överens med varandra om när själva matchen startas (ett par minuters bollande är att rekommendera innan start).

Vilket lag som börjar serva avgörs genom att ”lotta” alternativt spela en boll om det.

Tabell

Placeringsreglerna för tabellen:

 1. Poäng
 2. Setdifferens
 3. Flest vunna matcher
 4. Flest oavgjorda matcher
 5. Inbördes möte
 6. Lottning

Registrering av resultat på hemsidan

Det resultat som registreras på hemsidan är de poäng som delas ut i matchen. Resultaten kan då bli något av följande: 6-0, 5,1, 4-2, eller 3-3. Det sker ingen registrering av antalet vunna game.

Om ett av lagen är försenade till match

 • 0-4 minuters försening - Spela som vanligt
 • 5-9 minuters försening - ingen uppvärmning
 • 10-20 minuters försening - Det försenade laget förlorar första set
 • 21+ minuters försening - Det försenade laget förlorar på WO

Matchändring

Matchändring skall meddelas till motståndaren och Korpens kansli senast kl.12 samma speldag. Uppskjuten match skall genomföras innan nästa spelomgång, om matchen inte genomförs tilldelas det lag WO som ville skjuta upp matchen. För att undvika skall ni anmäla fler spelare/reserver i truppen.

Antal spelare i truppen

Ni skall anmäla fler än två spelare i truppen som reservspelare för att undvika WO.

Walk-over

Motståndarna måste kontaktas vid eventuell WO och kontaktuppgifterna hittar ni genom att klicka er in på matchen i inloggat läge. Resultatet rapporteras som 6-Walkover.

Lagen får ha hur många spelare som helst registrerade i laget för att förhindra WO. 

För mer info

sonny@korpengoteborg.se eller ring 0761-158131