Regler - så fungerar korpserien i pingis

Korpen Stockholms bordtennisserie spelas i 2-spelare och matcherna spelas enligt Davis Cup-modell: 2 singlar, 1 dubbel, 2 singlar.

Läs även: Korpen Stockholms tävlingsbestämmelser för racketsport


Spelregler

Svenska bordtennisförbundets regler gäller. I tillägg gäller även följande:

  • Vi spelar bäst av 5 set, först till 11 i varje set med minst två bollars skillnad.
  • Det är ej tillåtet att spela i vit tröja.
  • Det är ej tillåtet att slå servern direkt ur hand, uppkast gäller.
  • Vi tillåter licenserade spelare att delta.

Resultatrapportering

Alla matcher ska spelas, vilket innebär att en lagmatch kan sluta 5-0, 4-1 eller 3-2. Är inte alla delmatcher klara inom utsatt tid och det inte finns möjlighet att spela klart matchen måste den avbrytas. Leder ett lag i antalet set i matchen som avbryts så räknas det som vinst. Vid lika i antal set vinner det lag som leder pågående set. Är det lika i antalet set samt pågående set spelas en avgörande boll. Avbryts matchen innan de två sista singelmatcherna påbörjats tilldelas lagen varsin vinst i dessa matcher.

Vill båda lagen spela klart matchen i stället för att avbryta så bokar lagen själva in en ny tid för detta och meddelar kansliet tid och datum för det. Matchen måste spelas innan seriens sista omgång.

Det är lagledarnas ansvar att rapportera in resultatet i matchen, vilket ska vara gjort senast 10.00 dagen efter match.

Vill ni använda matchprotokoll så hämtar ni det här. Matchen kan genomföras utan protokoll, bara ni håller koll på vem som ska möta vem.

Bollar

Hemmalaget står för bollar till match.

Spela i flera lag

Det är tillåtet att representera flera lag, dock inte i samma division. För att få representera ett lag måste spelaren vara registrerad i laget.

I undantagsfall kan det vara tillåtet att hoppa in för ett lag i samma division om laget saknar spelare, dock måste motståndarna gå med på inlåningen innan match.

Walkover

Motståndarna måste kontaktas vid eventuell walkover och kontaktuppgifterna hittar ni genom att klicka er in på den specifika matchen i inloggat läge. Resultatet rapporteras som 5-Walkover.

Lagen får ha hur många spelare som helst registrerade i laget för att förhindra walkover. Det går även att hitta ersättare via vår spelarbank på Facebook.

Om ett lag lämnar walkover vid tre speltillfällen så kontaktas lagledaren för eventuell uteslutning ur serien. 

Flytta match

Korpen Stockholm kan inte hjälpa till att flytta matcher. Om ni vill flytta en match behöver ni kontakta motståndaren för att försöka hitta ett nytt speldatum. Då måste ni själva boka hall och stå för den kostnaden. Motståndarna kan dock välja att tacka nej till matchflytt och då blir det walkover.

Om nytt speltillfälle bokas ska ni meddela speldag, speltid och hall till kansliet på bordtennis@korpenstockholm.se. Kontaktuppgifter till era motståndare finner ni när ni loggat in i KIT (samma inloggning där ni rapporterar matchresultat).

Uppflyttning och nedflyttning

I regel flyttas de två överst placerade lagen upp en division och de två nederst placerade lagen ned en division. Det sker dock undantag beroende på hur många av lagen som anmäler sig till nästa säsong. Nya lag placeras in i någon av de lägsta divisionerna, men om laget önskar att starta i en division med högre spelnivå i samband med anmälan så försöker vi ordna det.

Reviderade 2022-03-11