Henrik Söderlund

”Vem är du, vart kommer du från och vad pysslar du med?”

Henrik Söderlund, född 1974, arbetar som resurspedagog på Norra skolan. Uppvuxen i Bålsta, flyttade till Sveg 2021 för närheten till den magiska fjällvärlden och stugan i närheten av Sörvattnet.

”Hur länge har du spelat discgolf, och hur kommer det sig att du började med det?”

Upptäckte sporten någon gång på tidigt 2000-tal genom en barndomskamrat som hade golfdiscar som företagsreklam. Började delta på lokala klubbtävlingar, och blev ganska snabbt bättre genom tips från erfarna utövare. Började sedan tävla allt mer på nationell nivå och därefter också en del internationella tävlingar. Tävlat i snart 20 år, och än så länge skrapat ihop fyra individuella sm-medaljer, men saknar den ädlaste valören.

”Varför har du lagt MASSA frivilliga timmar och eget material, på att få till en discgolfbana i Sveg?”

Härjedalen har väldigt mycket, men saknade i mångt och mycket banor för discgolf. Jag fick 2021 frågan om att hjälpa till med en bana i Ytterhogdal, som tillsammans med ”Framtid Hogdal” iordningställdes. Sedan fick jag ärva nio stycken riktigt välanvända korgar från min moderklubb, för att visa upp och sprida sporten här i Härjedalen.

Discgolf är fantastisk sport. Det är otroligt enkelt då det kräver minimalt med utrustning att komma igång. De flesta börjar med en disc, vilket sen snabbt brukar bli flera. Du kommer ut och rör på dig, i underbar natur, under lättsamma former. En runda på banan går också rätt fort, förstås beroende på hur länge, eller hur ofta du kan behöva leta efter en disc som råkat träffa en tall  och försvunnit i blåbärsriset.

Egentligen så har allt arbete som jag lagt ner på att bygga banan redan betalat sig. Häromdagen sågade jag på en trästock till en bänk vid ett av utkasten, när det plötsligt rasslade till i en av korgarna i närheten. Det visade sig att personen som var ute och kastade aldrig prövat sporten innan en kamrat hade tagit med honom till banan i Sveg. Han blev, liksom så många andra, fast på en gång och berättade att han genast gått hem och beställt discar på nätet. Förhoppningsvis kommer många fler upptäcka det som han, jag och många andra, redan upptäckt, att discgolf är hur kul som helst! Majoriteten av dem som spelar discgolf idag är glada motionärer, familjer och kompisgäng som ser det som en lättsam, enkel och trivsam rekreation. 

”Bra ställen att läsa på om discgolf, regler och teknik?”

På sociala medier finns diverse diskussionsforum om sporten generellt såväl som inriktade forum där varje enskild disc och olika tillverkares plaster diskuteras. På youtube finns massor av instruktionsvideos, där varje enskilt sätt att kasta discen analyseras. Fast det allra bästa sättet att lära sig är förmodligen att besöka en bana med en golfdisc och pröva på! Sen ska du inte vara rädd för att fråga om tips och tricks om du råkar se någon som du tror kan lära dig. Discgolfare är ett vänligt släkte som inte helt sällan brinner för sin sport och gärna tar några minuter att visa och förklara.

Speciellt för discgolf är att det är utövarna själva som dömer. På tävlingar spelar man i grupp om 4-5 personer, det är dock sällan det behövs några regeldiskussioner. Vill man läsa eller lära mer om sporten rekommenderas www.pdga.com

”Bra ställe om man vill beställa egna discar?”

Det enklaste sättet att hitta återförsäljare är att googla, det finns en uppsjö av nätbutiker med breda utbud och smidiga leveranser.

I de flesta större sportbutiker finns idag en sektion med golfdiscar. Är jag rätt informerad kommer också Sportringen, här i Sveg, inom en nära framtid tillhandahålla discar till försäljning.

Ett tips till dig som vill pröva på sporten är att undvika ”drivers” (snabba discar) i början. Enklast är att börja med en ”midrange” eller ”putter” som visserligen inte flyger riktigt lika långt men är lättare att lära sig kasta rakt med.

”Vilka kan spela discgolf egentligen?”

Alla kan spela discgolf! Åtminstone alla som har minst en, något sånär fungerande arm att kasta med. Jag har genom åren träffat på fantastiska människor på discgolfbanor. Någon kastade trots bara några procents syn på ena ögat. Det finns utövare som är döva. Jag har kastat med rullstolsburna och med flera som har endast en fungerande arm.

”Kommer du dela med dig av din kunskap och talang i discgolf på något sätt?

Självklart! Jag har redan fått visa lite olika kast och tekniker för både nyblivna discgolfare och intresserade motionärer som nyfiket frågat vad jag håller på med i skogen.