DELA ARTIKEL:

STUDIO KORPEN | Reportage |

Läs historien bakom trendsporten Padel

Kärt barn har många namn. Padel, paddel, paddle tennis eller paddeltennis? Sveriges nya favoritsport och vardagliga motion är snart sagt på allas läppar. Du har säkert sagt ordet och tänker i samma sekund: sa jag rätt nu? Och inte blir du klokare när rättstavningsprogrammet larmar rött på allt, förutom paddeltennis. Lugn, här kommer en liten förklaring.

Anledningen till att just paddeltennis verkar vara den enda gångbara stavningen beror på att just det ordet kom in i den svenska nyordslistan 2016, liksom bland annat filterbubbla och blippbetalning. Övriga benämningar lyser med sin frånvaro i Svenska Akademins Ordlista. 

Men nu struntar vi i det ilsket röda felstavningslarmet och kallar den snabbväxande racketsporten för – padel. Okej? Bra. Förresten, bara för att vi i Sverige plötsligen fått upp ögonen för padel innebär det inte att det är en ny och trendig sport. Rötterna går över 50 år tillbaka i tiden. Det var då, 1969, som senor Enrique Corcuera i Mexico skapade padel. Några år senare tog spanjorerna sporten till sitt hemland och utvecklade den. Det första världsmästerskapet arrangerades 1992 i Madrid. Argentina vann med 3-0 över just Spanien. Sedan dess har VM arrangerats vartannat år och Spanien och Argentina är hittills de enda länder som kan titulera sig världsmästare. 

Tillbaka till Sverige. Den relativt nyupptäckta sporten i landet har tagit sjumilakliv på bara några år. Idag finns det över 1 500 nya banor i landet och lagom när den här meningen är skriven har den siffra säkert ökat med ytterligare banor… Som grädde på moset har även Svenska Padelförbundet i maj 2021 antagits som ny medlem i idrottsfamiljen inom Riksidrottsförbundet. 

Lite statistik från Svenska Padelförbundet (2020): 

  • Cirka 2 000 licensierade spelare som tävlar aktivt 
  • 1 miljon banor bokades under 2020 (2018 var siffran 190 000) 
  • Omkring 100 padelföreningar 
  • En halv miljon svenskar provade padel under året
  • 20 000 spelare är medlem i en padelförening 

Går det att spela padel i Korpen?

Självklart! Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet har såklart anammat den heta racketsporten. Och den växer för varje dag som aktivitet i alla våra hundratals föreningar ute i landet. Kolla om padel finns där du bor. Gör den inte det – då kan du kontakta korpföreningen oavsett om du vill starta seriespel eller bara lira för att det är kul. Korpen är experter på att organisera aktiviteter så att du kan göra det du tycker är roligast i världen – att spela padel, till exempel. Oavsett uttal eller stavning… 

Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.