Regler

Seriespel i badminton

Läs även: Korpen Stockholms gemensamma tävlingsbestämmelser

Seriespelet i badminton startar två gånger per kalenderår, januari och september. Laget består av två spelare men det går även bra att ha med reserver i laget. Serieindelning görs med utgångspunkt från tidigare säsonger samt önskemål vid anmälan.


Reviderade 2021-08-10

1. Tävlingsform

Seriespel för lag med 2 spelare och upplägget är "en halv Davis", d.v.s. varje lagmatch innefattar 6 set. 4 set i singel och 2 i dubbel. Ni kan antingen låta alla möta alla i singlarna, alternativt lotta eller komma överens om vem som möter vem. Se exempel 1 & 2 nedan för de olika alternativen. Det spelas två lagmatcher samtidigt på tre banor, vilket innebär att den ena lagmatchen inleder med dubbel och den andra lagmatchen inleder med singlar.

Exempel 1 (alla möter alla)
Blåa laget (Anna & Mohammed) - Gula laget (Niklas & Amina)

  1. Anna - Niklas   1-0   (21-18)
  2. Mohammed - Amina  1-0  (21-19)
  3. Mohammed - Niklas   1-0 (21-12)  
  4. Anna - Amina   0-1 (14-21)
  5. Anna & Mohammed - Niklas & Amina  2-0  (21-19, 24-22)

Denna lagmatch slutar 5-1 till blåa laget. Varje set räknas som ett poäng i lagmatchen. En lagmatch kan alltså sluta 6-0, 5-1, 4-2 eller 3-3. Varje set spelas till 21 (vinna med två bollar om det står 20-20).

Exempel 2 (lottning av singelmatcher)

  1. Anna - Niklas   1-1   (21-18, 10-21)
  2. Mohammed - Amina  0-2  (14-21, 11-21)
  3. Anna & Mohammed - Niklas & Amina  2-0  (21-19, 24-22)

Denna lagmatch slutar 3-3 och delad poäng. Varje set räknas som ett poäng i lagmatchen. En lagmatch kan alltså sluta 6-0, 5-1, 4-2 eller 3-3.

2. Avbryta p.g.a. tidsbrist

Är sista delmatchen ej klar inom utsatt tid och det inte finns möjlighet att spela klart matchen måste den avbrytas. Det lag som då leder setet tilldelas vinsten, är ställningen lika spelas ett poäng till för att kunna utse en vinnare.

3. Walkover

Motståndarna måste kontaktas vid eventuell walkover och kontaktuppgifterna hittar ni genom att klicka er in på den specifika matchen i inloggat läge. Resultatet rapporteras som 6-Walkover.

Lagen får ha hur många spelare som helst registrerade i laget för att förhindra walkover. Det går även att hitta ersättare via vår spelarbank på facebook.

4. Resultatrapportering

Det är lagledarnas ansvar att rapportera in resultatet i matchen, vilket ska vara gjort senast 10.00 dagen efter match. Logga in för att rapportera resultatet.

5. Bollar

Både fjäderbollar och plastbollar är godkänt. Det är hemmalaget som är ansvariga för att ta med sig bollar till matchen. I division 1 är dock fjäderbollar obligatoriskt.

6. Skada

Spelare, som på grund av skada ej kan slutföra påbörjat set, kan inte ersättas med reserv under det setet. Som spelare är du försäkrad vi Folksam. Läs mer om försäkringen.

7. Flytta match

Är endast tillåtet om motståndarna går med på flytten vid kontakt i god tid innan match. Laget som behöver flytta matchen betalar själva för banhyra och mailar nytt speldatum och tid till genom kontaktformuläret nedan.


Vanliga frågor #badminton #regler

Vad är det för regler som gäller?

Vi spelar efter Svenska Badmintonförbundets regler. Du kan även läsa mer under regler samt gemensamma tävlingsbestämmelser.