Regler - Så spelas korpserien i badminton

Det är lagledarens uppgift att se till att samtliga spelare i laget kan nedanstående regler, samt läst Korpens tävlingsbestämmelser för racketsport.

Läs även: Korpen Stockholms tävlingsbestämmelser racketsport


Reviderade 2024-06-11

1. Tävlingsform

Seriespel för lag med 2 spelare och upplägget är "en halv Davis", d.v.s. varje lagmatch innefattar 6 set. 4 set i singel och 2 i dubbel. Ni kan antingen låta alla möta alla i singlarna, alternativt lotta eller komma överens om vem som möter vem. Se exempel 1 & 2 nedan för de olika alternativen. Det spelas två lagmatcher samtidigt på tre banor, vilket innebär att den ena lagmatchen inleder med dubbel och den andra lagmatchen inleder med singlar.

Exempel 1 (alla möter alla)
Blåa laget (Anna & Mohammed) - Gula laget (Niklas & Amina)

  1. Anna - Niklas   1-0   (21-18)
  2. Mohammed - Amina  1-0  (21-19)
  3. Mohammed - Niklas   1-0 (21-12)  
  4. Anna - Amina   0-1 (14-21)
  5. Anna & Mohammed - Niklas & Amina  2-0  (21-19, 24-22)

Denna lagmatch slutar 5-1 till blåa laget. Varje set räknas som ett poäng i lagmatchen. 

Exempel 2 (lottning av singelmatcher)

  1. Anna - Niklas   1-1   (21-18, 10-21)
  2. Mohammed - Amina  0-2  (14-21, 11-21)
  3. Anna & Mohammed - Niklas & Amina  2-0  (21-19, 24-22)

Denna lagmatch slutar 3-3 och delad poäng. Varje set räknas som ett poäng i lagmatchen. En lagmatch kan alltså sluta 6-0, 5-1, 4-2 eller 3-3. Varje set spelas till 21 (2 bollars marginal gäller).

2. Avbryta p.g.a. tidsbrist

Är sista delmatchen ej klar inom utsatt tid och det inte finns möjlighet att spela klart matchen måste den avbrytas. Det lag som då leder setet tilldelas vinsten, är ställningen lika spelas ett poäng till för att kunna utse en vinnare.

3. Walkover

Motståndarna måste kontaktas vid eventuell walkover och kontaktuppgifterna hittar ni genom att klicka er in på den specifika matchen i inloggat läge (bara lagledare kan se kontaktuppgifter). Resultatet rapporteras som 6-Walkover.

Lagen får ha hur många spelare som helst registrerade i laget för att förhindra walkover. Det går även att hitta ersättare via vår spelarbank på facebook.

4. Resultatrapportering

Det är lagledarnas ansvar att rapportera in resultatet i matchen, vilket ska vara gjort senast 10.00 dagen efter match.

5. Bollar

Både fjäderbollar och plastbollar är godkänt. Det är hemmalaget som är ansvariga för att ta med sig bollar till match.

6. Skada

Spelare, som på grund av skada ej kan slutföra påbörjat set, kan inte ersättas med reserv under det setet. Som spelare är du försäkrad vi Folksam. Läs mer om försäkringen.

7. Flytta match

Är endast tillåtet om motståndarna går med på flytten vid kontakt i god tid innan match. Laget som behöver flytta matchen betalar själva för banhyra och mejlar nytt speldatum och tid till kansliet.

Flyttad match måste spelas innan sista serieomgång för att slutspelet ska kunna bli av.