Regler

Seriespel i basket

Läs även: Korpen Stockholms tävlingsbestämmelser för bollsport

Korpen Stockholm arrangerar seriespel i basket. Två säsonger spelas varje år med start i januari och i september.


Reviderade 2021-08-10

1. Övergripande

Det är lagledarens uppgift att se till att samtliga spelare i laget kan Korpens regler för basket 3x3, fair play och tävlingsbestämmelser.

Alla spelare ska vara registrerade i laget och vara medlemmar i Korpen Stockholm.

Speltid och upplägg
2x15min, på halvplan mot en korg.

Är något av lagen försenade ska domaren förkorta speltiden. Efter 10 minuter har domaren rätt att tilldöma det närvarande laget segern med 10-0 på walkover.

Domararvode
100kr/lag och match

Avbytare
Flygande byten och lagen har rätt till varsin enminuts-timeout/halvlek

2. Regler

Foul

  • Vid foul inom straffområdet får det anfallande laget tillbaka bollen och möjlighet att start om spelet.
  • Det delas endast ut lagfoul, inga spelarfoul.
  • Om ett lag uppnår fem fouls kommer alla efterföljande fouls rendera i ett poäng till motståndarlaget. Vid ny halvlek nollställs foul-räkningen.
  • Vid foul är en spelares otillåtna fysiska kontakt med en motståndare vare sig bollen är i spel eller död, kan domaren be spelaren/spelarna att sätta sig på bänken i 2minuter för att lugna ner stämningen.
  • Om en foul sker efter att spelaren med bollen påbörjat ett skott, och före samma spelare har hunnit landa, och det blir poäng ska poänget räknas plus en lagfoul läggas till på laget som utförde foulen. Om laget redan har lagfoul ska ytterligare ett poäng läggas till.

Poäng

  • 1 poäng per mål. Skott utanför 3-poängslinjen ger två poäng.
  • Vinnaren är först till 60 poäng eller bäst efter 30 min.
  • Vid poäng börjar spelet om, det lag som gjort poäng återfår bollen. När bollen bryts ska båda fötterna vara bakom 3-poängslinjen innan man får sätta igång spelet annars går bollen om och eventuell poäng blir bort dömd.

Omstart av spel
Efter mål, foul eller att bollen har varit ute ur spel ska spelet sättas igång med en studspass till motståndarlaget. Bollen ska sättas igång inom 10 sekunder.

Smycken
Man får ej spela med smycken såsom halsband, örhängen eller ringar. Domaren SKALL avvisa spelare som har något av detta på sig.

Maskning
30 sekunders skottklocka. Anfallande lag måste skjuta inom 30 sekunder från det att de får kontroll över bollen, detta för att undvika maskning.

3. Laget

Spelarregistrering och laguppställning
Läs mer om vad som gäller kring spelarregistrering och laguppställning i de gemensamma tävlingsbestämmelserna.

Tröjfärg
Har lagen samma tröjfärg ska bortalaget byta tröjor. Lagen bör därför alltså ha både hemma- och bortaställ (västar fungerar alldeles utmärkt som bortaställ). Lagens tröjfärg står under respektive lagnamn på matchsidan i KIT.

Spela i flera lag
Det är tillåtet att representera flera lag. Dock inte i samma serie och du behöver vara registrerad för samtliga lag. I undantagsfall kan det vara tillåtet att hoppa in för ett lag i samma serie om laget saknar spelare, dock måste motståndarna gå med på inlåningen. Gör de inte det får inlåning ej ske. Även domaren måste informeras om inlåningen.

Det är endast tillåtet att låna in spelare till fullt lag, alltså max tre spelare. Det är alltså inte tillåtet att låna in spelare som avbytare. Detta gör att om ett lag lånar in en spelare för att få fullt lag och en ordinarie spelare tillkommer under matchens gång så får den inlånade spelaren inte längre medverka.

Vid inlån av spelare på plats så är det lagets skyldighet att registrera den inlånade spelaren i sitt lag. Annars räknas spelaren som okvalificerad vilket om det upptäcks renderar i att laget förlorar den aktuella matchen med 0-10.

4. Walkover

Lag som uteblir från match döms som förlorare och motståndarna erhåller 10-0 och tre poäng. Motståndarna och domare måste kontaktas i god tid vid eventuell walkover.

När ett lag lämnar walkover faktureras laget 300 kr. Vid tre lämnade walkover tas laget i regel bort från fortsatt spel och lagets matcher annulleras, men det är alltid tävlingsavdelningen som tar det slutgiltiga beslutet. Lämnar ett lag walkover utan att meddela motståndare, domare och Korpen Stockholm skickas en faktura på 600 kr ut.

OBS! Tidsgränsen för walkover är fyra timmar innan matchstart. Lämnas walkover senare än så skickas en faktura på 600 kr ut.

Läs mer om vad som gäller vid walkover i de gemensamma tävlingsbestämmelserna.

5. Domaren

Domaren skall bära Korpen Stockholms domartröja. Domarens beslut i fakta som rör spelet är slutgiltiga. Om domaren inser att ett beslut är felaktigt kan beslutet endast ändras om spelet inte redan återupptagits.

Läs mer om vad som gäller för t.ex. utebliven domare, försenad domare och domarkvitto i de gemensamma tävlingsbestämmelserna.

6. Trivselregler

Uppvärmning i hallen få endast ske de tio minuter planen är tom innan match. Det går bra att värma upp i korridor/omklädningsrum utan boll. Detsamma gäller vid nedvarvning/lagsnack, vänligen ta det i omklädningsrummet så att ni inte stör de som spelar match.

Städa upp efter er, lämna inte skräp och gamla flaskor i hallen

Ska ni spela match och laget ni ska spela mot lämnar walkover har ni möjlighet att träna under de 30 minuter ni skulle spelat match. Men 10 minuter innan matchstart ska planen vara tom och tillgänglig för lagen som spelar efterföljande match.

8. Utförligare regler

Se en mer utförlig film om FIBA reglerna 3x3 på Youtube. Notera dock att vissa regler kan skilja sig i Korpen, tex vid omstart efter poäng.


Vanliga frågor #basket #regler

Vilka regler är viktiga att ha koll på?

Du och dina lagkamrater behöver läsa igenom regler för basket samt våra gemensamma tävlingsbestämmelser. Det är lagledaren som ansvarar för att alla i laget har koll på reglerna.

Hur gör jag för att bli medlem i Korpen Stockholm?

För att bli medlem i Korpen Stockholms Motionsidrottsförening behöver du skapa ett konto hos oss och köpa ett medlemskap. Medlemskapet kostar 50 kr/år. Du måste vara medlem för att delta i föreningens aktiviteter, oavsett om du spelar innebandy med ett lag eller om du tränar yoga. Dessutom ingår en försäkring i ditt medlemskap.

Klicka här för att skapa ditt konto och köpa medlemskap