Videon kan inte visas om du inte har godkänt cookies.
Godkänn nödvändiga cookies

Bestig Mount Everest

 

Reportern Markus Noterius bestiger Ladängeverest.
Inslag från Nyhetsmorgon 2021-05-20

Korpen har flyttat Mount Everest till dig. Genom utmaningen Mitt Everest vill vi ge människor möjligheten att bestiga världens högsta berg, på hemmaplan. Där har vi mätt upp höjdmeter som motsvarar det exakta avståndet från fot till topp på världens högsta berg. Du registrerar enkelt dina vändor uppför backen och kan följa din väg upp mot toppen. Längs vägen mot toppen passerar du 13 toppar i Sverige och runtom i världen. 

Med utmaningen vill Korpen skapa en rolig och coronasäker motion utomhus i din tätortsnära friluftsmiljö. Backarna i utmaningen kan du se som porten till ett större angränsande friluftsområde som vi hoppas att du via utmaningen ska bli nyfiken på att utforska mer.

Utmaningen pågår till 31 oktober

Mitt Everest är en utmaning som du kan göra precis när det passar dig. Du har fram till den 31 oktober på dig att bestiga Mount Everest i din lokala backe. Genom att hålla utmaningen öppen länge hoppas vi att du kan hjälpa oss att hålla avstånd till andra bergsbestigare i backen under denna pandemi. De första lokala utmaningarna startar 2 maj och sedan kommer nya utmaningar att startas den närmsta månaden.

 

 

 


Möjligt genom stöd av Svenskt Friluftsliv

Mitt Everest är möjligt genom stöd av Svenskt Friluftsliv. Svenskt friluftsliv är en paraplyorganisation för 27 ideella friluftsorganisationer som tillsammans har cirka 1,6 miljoner medlemmar och som vill skapa en hållbar och långsiktig relation mellan individen och friluftslivet. Fler ska hitta ut helt enkelt! Under 2021 arrangerar Svenskt Friluftsliv, tillsammans med Naturvårdsverket, Friluftslivet år. Läs mer om projektet och hitta intressanta aktiviteter nära dig på www.luftenarfri.nu

   

Samla höjdmeter i din lokala backe

Vi har mätt upp antal höjdmeter i alla lokala backar som deltar i Mitt Everest. Antalet höjdmeter delar vi sedan med Mount Everests höjd på 8849hm. På så sätt får vi fram hur många gånger du måste bestiga din lokala backe för att nå toppen.

Enkel registrering av dina vändor i backen.

Vi vill ge dig möjlighet att njuta av din vandring utan fokus på tekniskt krångel. Därför kan du enkelt registrera dina vändor och se hur högt upp du tagit dig.

Följ din väg mot toppen

För varje vända du går så fylls vägen mot toppen upp mer och mer av en klargrön färg för att visa hur långt du tagit dig på din vandring. Du ser även en summering av antalet vändor du gått uppför backen.

Sätt ditt eget personliga mål

Korpen vill att alla ska ha möjlighet att hitta inspiration och lust till motion, därför har vi skalat utmaningen för deltagaren så du själv kan välja hur högt upp du vill ta dig. Känns världens högsta berg som ett för högt ställt mål? Du kan sätta ditt eget personliga mål på någon av de 13 bergstoppar som du passerar på vägen upp mot Everest. Alla har vi vårt Everest.

Utmana vänner eller kollegor i en grupp

Jämför dina antal höjdmeter mot dina vänners i en grupp. I Mitt Everest kan du skapa och bjuda in till en grupp där ni kan mäta er internt mot varandra samtidigt som gruppen tävlar mot andra grupper med er sammanlagda medelhöjd. 

Topplistor för individer och grupper

För dig som triggas av att mäta dig mot andra så finns möjligheten att jämföra dina resultat mot alla andra deltagare i din lokala utmaning. Deltar du i en grupp så har ni förutom den inbördes tävlingen i gruppen även möjlighet att som grupp se er plats i en topplista jämfört med andra grupper utifrån er sammanlagda medelhöjd. Vill du inte att ditt namn ska synas i topplistan kan du enkelt dölja dina resultat under inställningar.

Köp t-shirten för din lokala backe

Behöver du en funktionell och snygg t-shirt att gå med i backen? Det har vi fixat åt dig! Varje lokal backe har sin t-shirt med backens egen ikon. T-shirten kommer från Craft och är i funktionsmaterial. Perfekt för en bergsbestigare!

Arrangeras av din lokala korpförening

Som arrangör för varje enskild utmaning står din lokala korpförening. När du deltar i aktiviteten blir du också medlem i den ideella föreningen och bidrar på så sätt till att ännu fler får chansen att hitta sin form av motion och välbefinnande tillsammans med Korpen. Kanske har föreningen fler verksamheter som kan locka dig till rörelse och glädje?

#KorpenMittEverest

Visa gärna i sociala medier hur det går för dig och inspirera andra genom att använda #KorpenMittEverest eller genom att hashtagga din lokala backe som du valt att gå.

 

Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.