Maria först att klara utmaningen Mitt Everest 2023

Maria von Schmalensee blev den första att klara Mitt Everest 2023. Sedan utmaningen startade i april har hon samlat ihop över 8849 höjdmeter i Väsjöbacken utanför Sollentuna.

– Jag tränar ändå i den backen så det kändes som en rolig grej att vara med. Jag trodde inte att jag kunde bli mer motiverad än vad jag redan var men på något sätt så bidrar sånt här med ännu mer motivation! säger hon.

Träning, gemenskap och vacker utsikt 

Maria springer gärna långt och beger sig flera gånger i veckan till backen för att träna, antingen på egen hand eller med sina backkompisar.

– Vi är ett gäng som behöver backträning inför bergsultralopp och som hjälps åt att trigga varandra. Vi går upp och springer ner, vilket är en bra förberedelse för kroppen. Det är också väldigt social träning. Vi tjattrar mycket under tiden.

Dessutom bjuder backpassen på vackra vyer, berättar hon.

– Vi kör tidiga morgonpass, mest för att få ihop familjelogistiken, men också för att det är så fint vid Väsjöbacken på morgonen. Det är en väldigt öppen utsikt uppe på toppen.

Förbereder inför långlopp

Sannolikt kommer Maria att bestiga Everest flera gånger till innan utmaningen är över. Under året är hon inbokad till flera lopp som kräver förberedelse. Däribland Ecotrail på 80 kilometer och Kullamannen på 162 kilometer.

– Jag tror verkligen på den här lågintensiva lunken i backen. Man behöver den på långa lopp, säger Maria.

Läs mer om Mitt Everest 

Mitt Everest går ut på att bestiga Mount Everest på hemmaplan genom att samla höjdmeter i lokala backar. Utmaningen pågår fram till 31 oktober så det finns gott om tid att ta sig upp till toppen. Läs mer på mitteverest.se!

Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.