Hoppa till sidans innehåll

Bilda förening

Här kan du läsa om hur det går till att bilda en förening i Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet. Det går även att ansluta en redan befintlig förening eller en företagsförening på din arbetsplats genom att skicka in ansökan tillsammans med föreningens stadgar. Som medlem i Korpen blir ni också en del av Riksidrottsförbundet (RF).
  • Uppdaterad: 31 AUG 2018 13:49

Hur bildar vi en ny förening?
- En ideell förening är bildad när den har en styrelse med minst tre personer och har skrivna och antagna stadgar där ändamålet och namnet på föreningen framgår. En förening som har i sitt ändamål att den ska bedriva motions- eller idrottsverksamhet, har ett idrottsnamn, är demokratiskt uppbyggd och öppen för alla (eller alla på arbetsplatsen) kan bli medlem i Korpen. Föreningar som ansöker om medlemskap i Korpen ska ange att de har korpidrott som verksamhet. 

Vilken typ av förening är vi?
I Korpen har vi två typer av föreningar, enligt stadgarna. Definitionen av dessa ser ni nedan. 

  • Korpförening - Är en förening som har Korpen eller korpförening i sitt namn och bedriver korpverksamhet.
  • Annan till Korpen ansluten förening - Är en förening som saknar Korpen eller korpförening i sitt namn. Det kan vara en idrottsförening med hemvist i flera specialidrottsförbund där korpverksamheten är en del eller en förening som väljer att ha ett annat idrottsnamn är Korpen men bedriver korpverksamhet. 

Vad är viktigt att veta när vi blir medlemmar i Korpen?
Med medlemskapet får föreningen rättigheten att använda Korpens namn och varumärke i sin verksamhet. Det medföljer även vissa skyldigheter. Dessa finns listade i våra förbundsstadgar kapitel 3. En viktig skyldighet som vi vill uppmärksamma lite extra är den att föreningens medlemmar, som deltar i korpverksamhet, ska finnas i vårt gemensamma medlemssystem KIT. En annan skyldighet är att föreningen ska använda Korpens varumärke för korpverksamheten. 

Mot vilka målgrupper vänder sig Korpen?
-
Alla är välkomna i Korpen! Våra föreningar skapar motionsverksamhet för alla som är 13 år och äldre. Har din förening planerat att även erbjuda barnverksamhet (för barn upp till 12 år) så vill vi att ni även ansluter föreningen till det aktuella specialidrottsförbund där den verksamheten har sin naturliga hemvist.

Vad kostar föreningens medlemskap i Korpen?
- Föreningens medlemsavgift är 500 kr/år.Till det tillkommer en kostnad på 50kr per år och medlem för försäkring för de medlemmar som deltar i föreningens korpverksamhet.

Hur får vi ett organisationsnummer till vår förening?
- En korpförening måste ha ett organisationsnummer. Detta ansöker föreningen om hos Skatteverket. Blankett hittar du här.

Hur blir man som medlem försäkrad i Korpen?
-  Alla som deltar i Korpens verksamhet ska vara försäkrade. Alla föreningar betalar en avgift på 50 kr per medlem och år för de medlemmar som deltar i korpverksamheten. 

Hur får vi tag på stadgar?
-  Det är mycket att hålla ordning på och lära sig när man driver en förening. Vi har mycket kunskap och erfarenhet och hjälper gärna till! 

Vi vill hjälpa föreningarna så mycket det går och som stöd har Korpen därför tagit fram stadgemallar (normalstadgar). En stadgemall är i sig inga stadgar utan ska ses som ett underlag för upprättande av föreningarnas egna stadgar. Nya idrottsföreningar som bildas liksom gamla föreningar som ska göra en stadgeöversyn kan använda stadgemallen som utgångspunkt för framtagandet av föreningens egna stadgar.

- Normalstadgar för Annan till Korpen ansluten förening.

- Normalstadgar för korpförening (alltså för föreningar som heter Korpen eller korpförening).

I PDF:erna till höger kan du se ett exempel på hur normalstadgarna ska se ut. Där hittar du även förbundsstadgarna. 

Har du frågor och funderingar som rör medlemskap i Korpen är du varmt välkommen att kontakta Paula Samuelsson, 08-699 64 02.

Postadress:
Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996450
E-post: This is a mailto link

Se all info