DELA ARTIKEL:

Videon kan inte visas om du inte har godkänt cookies.
Godkänn nödvändiga cookies
STUDIO KORPEN | Reportage | 2022-04-27

5 roliga träningsformer du måste testa!

Börjar träningsmotivationen tryta? Då kan det vara dags att testa en ny motionsaktivitet och tänka utanför boxen. Vem vet, kanske hittar du en ny träningsfavorit!

Yoga

Letar du efter en träningsform som förenar kropp och sinne? Då är yoga svaret! Och nej du behöver inte vara supervig och smidig för att kunna genomföra ett yogapass, du kan lägga passen helt på din egen nivå.

Det finns många hälsofördelar med att träna just yoga, det kan sänka hjärtfrekvensen, andningshastigheten och blodtrycket och hjälpa till att minska oro och depression. Förbättrad sömn, balans och psykisk hälsa är ytterligare fördelar som kommer med att utöva träningsformen regelbundet.

Är yoga för alla då? Ja! Visst är det fortfarande så att det är mest tjejer som går på olika yogapass men trenden börjar vända. Till exempel har Korpen Piteå nyligen gjort en satsning på yoga för äldre män. Kika på filmen ovan och håll ögonen öppna för herryogan!

 

Pickleball

Har du x-antal timmar bakom dig med padelspel? Då kan det kanske vara dags att testa en ny racketsport för att både utmana dig själv och få rörelseglädje på annat håll! Pickleball är en ny racketsport som växer enormt i Sverige och den här motionsformen passar såväl gammal som ung. Spelplanen är enkel att sätta upp och den är ungefär lika stor som en badmintonplan. Du spelar över ett nät som liknar tennisens och med ett rack som ser ut som ett strandtennisrack. Bollen liknar en innebandyboll och vi lovar dig att tillslaget av bollen ger ett härligt ljud som sprider träningsglädje!

Dodgeball

Spelade du spökboll på idrottslektionerna i skolan och tyckte det var roligt? Då är Dodgeball en träningsform du bara måste testa. Dodgeball är nämligen den amerikanska varianten av det vi i Sverige normalt kallar spökboll. Dodgeball spelas oftast på planer som är lika stora som volleybollplaner och rekommendationen är att 6–10 deltagare deltar. Man spelar med mjuka bollar och kastar på motståndarlaget för att ”bränna ut” motspelarna.

Parkour

Här har du träningsformen där bara fantasin sätter gränserna! Parkour utövas såväl inom- som utomhus och går ut på att träna kroppen för att på ett smidigt och kontrollerat sätt kunna ta sig förbi och övervinna olika typer av hinder i sin omgivning utan hjälpmedel.

Parkour innehåller rörelser som hopp och rullningar samt övningar för att utmana din fysiska och mentala styrka som stärker kropp och sinne. Parkour syftar inte bara till att övervinna hinder utan även att göra det på ett säkert och kontrollerat sätt som inte skadar kroppen.

Boule

Boule är inte bara ett spel, det är även en sport. På bara några minuter är du i gång med spelet men att lära sig behärska alla tekniker och finesser tar timmar av träning. Boule är en taktisk träningsform där du alltid kan slipa på detaljerna och bli bättre.

Taktiken inom boule handlar främst om att använda sitt klot på ett optimalt sätt. Kloten av stål kastas mot en liten träkula där det går ut på att komma närmast träkulan. Under spelets gång så gäller det att tänka taktiskt för att hindra din motståndare att plocka poäng och stötta bort dina egna klot. Den här aktiviteten passar gammal som ung.


I Korpen finns ett stort utbud av olika motionsidrotter. Hitta din favoritträningsform här.

Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.