DELA ARTIKEL:

STUDIO KORPEN | Reportage | 2022-05-31

Andreas är först upp för Everest på hemmaplan

Just nu pågår Korpens motionsutmaning Mitt Everest där du har möjlighet att bestiga världens högsta berg på hemmaplan. Först upp på toppen var Andreas Lindström från Östersund som bestigit Ladängeverest. Vi tog oss ett kort snack med Andreas för att höra hur det kändes att nå toppen.

Först och främst, stort grattis! Hur känns det att ha nått toppen?

Tack, det kändes riktigt skönt de sista vändorna i backen. Jag tog det lugnt det sista passet. Allra sista vändan i backen njöt jag mest av att det var en så fin kväll och av utsikten som är fantastisk i Ladängsbacken. Det ger en viss tillfredsställelse av att ha fyllt i alla vändor i appen.

Utsikten från Ladängsbacken. Foto: Andreas Lindström

Du är först upp av alla våra Everest-bestigare. Hur kom det sig att du klättrade så snabbt?

Det var mest för utmaningen jag gjorde det snabbt. Först hade jag i bakhuvudet att jag skulle ta det på under en vecka, men det blev ju så fint väder att jag behövde klämma in nån cykeltur där också. Det var riktigt motiverande för mig att få följa alla vändor i appen faktiskt. Fast jag har ett par lopp framför mig som en liten sporre också, Kullamannen 100 miles i november och så har jag haft en plats till UTMB ett tag nu också som jag hoppas kunna genomföra nästa år.

Har du något tips till de som gått med eller är sugna på Mitt Everest?

Det är väl att det aldrig är fel att gå uppför, ska man köra många höjdmetrar så sliter det rätt mycket att springa, och det behöver inte ta så mycket längre tid att gå. Sen om man börjar få känningar i knän utför, då kan det vara dags att avrunda passet, det är inte värt att dra på sig skador.

Blir det några fler vändor i backen eller är du nöjd nu?

Jag kommer nog fortsätta fast inte alls lika intensivt. Det är bra träning och min sambo har en del rundor kvar så vi får fortsätta peppa varandra. När man väl kommer in i lunken i klättrandet är det nästan lite meditativt.

Avslutningsvis, skulle du rekommendera andra att haka på Mitt Everest?

Verkligen! Jag tycker det är bra pulsträning uppför och bra träning för benen utför, så det ger så mycket.

Här har Andreas tagit sig upp och ned 114 vändor. Foto: Andreas Lindström

Vill du också ta dig upp för världens högsta berg på hemmaplan?

Gå med i Mitt Everest! Utmaningen finns på orter över hela Sverige och du samlar höjdmeter i din lokala backe som du enkelt registrerar på webben. Se även till att följa Andreas fortsatta väg mot nya toppar på Instagram. Under #mitteverest kan du följa fler som utmanar sig själva att nå toppen. 

 

Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.