DELA ARTIKEL:

STUDIO KORPEN | Reportage | 2018-05-25

Jogga + plocka skräp = PLOGGA

Två flugor i en smäll. Erik Ahlströms snilleblixt att både jogga och plocka skräp sprider sig som en löpeld över världen. -Vet ni hur många cigarettfimpar det slängs per dag i Sverige?
Text: Magnus Dahlberg Foto: Icon photography

Erik Ahlström ska just dra igång ännu ett plogga-gäng. Men först eldar han på sina ploggare med hårdkokt statistik och skrämmande siffror om nedskräpningen i Sverige och världen. Därefter väntar jogging och skräpplockning, en kombination som i Eriks huvud stavas PLOGGA i Sverige och PLOGGING internationellt. 

Det började med Eriks frustration över att det blir allt skräpigare i städer och i skog och mark. Hans smarta idé blev att kombinera nytta med nöje – att städa upp och jogga samtidigt. Han blev helt enkelt grundaren av begreppet plogga, ett ord som dessutom hamnade på 2017 års nyordslista.  

– När jag kom tillbaka till Stockholm efter att ha bott i Åre möttes jag av en dysfunktionell stad, berättar Erik. Jag cykelpendlade in till jobbet och såg skräp i drivor utefter vägarna som ingen plockade upp. Sen började jag springa med olika löpargrupper och plocka skräp, Plogga helt enkelt. 

Idag åker Erik världen runt och springplockar tillsammans med nyfrälsta ploggare. I internationell media beskrivs plogging som ”the hottest new fitness trend” och folkrörelsen har hittills nått 2 miljarder människor med plogging-aktiviteter. På Facebook och Youtube finns det mängder med exempel på hur människor tagit till sig plogging-trenden. Radio- och TV-kanaler och annan media har bjudit in Erik för att sprida den miljövänliga fitnesstrenden. 

– Det har spridit sig som en lavin världen runt, konstaterar Erik. Sociala medier hjälper till att sprida trenden ytterligare. 

Mellan 2015 och 2016 ökade nedskräpningen med 13 procent i de kommuner som mäter skräp, visade Skräprapport 2017. Lägg där till alla alarmerande rapporter om exempelvis plast i haven och djur som dör av människans avfall. Det räcker med att Erik droppar några obehagliga skräpsiffror från verkligheten för att det ska börja klia i ploggarnas ben och plasthandskeklädda händer. 

– Ja, vem kan värja sig från hur det ser ut, funderar Erik och ger dessutom det rätta svaret på frågan högst upp i den här artikeln: 3 miljoner fimpar slängs i Sverige varje dag. 

De flesta gapar förvånat när Erik berättar om omfattningen av nedskräpningen i Sverige. 

– Dessutom har vi svenskar själva en bild av att Sverige är ett rent land. Det är det inte. När jag åker runt i världen ser jag däremot vilka länder som lyckas hålla skräpet borta, säger Erik. Polen, Portugal, Nya Zeeland är exempel på länder som är rena och fina.  

På senare år har trenden vänt något och vi ser nu en försiktigt positiv utveckling på vissa ställen runt om i landet. Uppsala kommun har mätt skräp sedan 2010. Och det strategiska arbetet mot nedskräpning ger resultat – skräpet minskade med 73 procent mellan 2017 och 2018 visar skräprapport 2019. 

Foto: Icon Photography

FAKTA 
Erik Ahlström 
Ålder: 58 år 

Aktuell: Grundare av rörelsen Plogga och är pappa till bland annat Salomon Trail Tour som bidragit till det enorma intresset för trailrunning, Sweden Sky Race 24, Kebnekaise Classic, Åre WAR och mycket mer. Rolig fakta är att Erik är en av skidåkarna som ropar "Bästa svängen Hökarängen" i filmen Sällskapsresan. Erik har tidigare jobbat på Korpen som föreningsutvecklare. 

Kom i form med Korpen.
Hitta din motion.