DELA ARTIKEL:

STUDIO KORPEN | Reportage |

Korpen Östergötlands träning ger gemenskap över generationsgränser

Två gånger i veckan träffas kvinnor i Skäggetorp över generationsgränserna för samträning med Korpen Östergötland. "Jag tränar två gånger i veckan, det känns mycket bra och vi har väldigt roligt tillsammans," säger Malalay Ali.

På väggarna i Nygårdsskolans idrottshall sitter de klassiska ribbstolarna där tusentals barn har klättrat genom åren under skolgympan. Men nu är det samträning med Korpen som gäller.

Waka Waka med Shakira dunkar ur högtalarna. I takt med musiken visar ledaren Katrin Bud en kombination av höga knän, steg i sidled och vinkande händer. De andra i gruppen hakar på. 

– Det bästa är gemenskapen, vi har väldigt roligt här, säger Moa.

Träningen ger positiv stämning

Malin Brännström från Korpen Östergötland är med på kvällens träning.

– Många kvinnor som är med i den här gruppen har väldigt lite träningsbakgrund. Att träna är glädje. Det är härligt att se hur uppskattade träningarna är. 

Samträningen, som gör att 20- och 50-åringar tränar ihop, skapar ett positivt klimat.

– Vi som är 50 år agerar på ett sätt och de som är yngre agerar ibland annorlunda. Blandar du det blir det bra samtal, en fin stämning och relationer som annars inte hade uppstått, säger Malin Brännström.

Verksamheten har växlats upp i Skäggetorp

Om du aldrig varit i Skäggetorp kan du se stadsdelen några stenkast från IKEA, när du åker på E4an förbi Linköping.  

Korpen Östergötland har kunnat växla upp verksamheten här genom stöd från Idrottsklivet.

– Nu har vi möjlighet att ha fler träningstillfällen och vattengympa som vi har startat med i år. Vi har även kunnat erbjuda medlemskap till en låg avgift. Vattenträningen är väldigt uppskattat eftersom det är roligt och många har ont i kroppen, säger Malin Brännström.

Träningen ger flera positiva effekter

Det är tydligt att träningen ger positiva effekter för deltagarna.

– De blir starkare, orkar mer och ger ett välbefinnande som träning ger, det betyder mycket för människor i deras vardag och på lång sikt, säger Malin Brännström.

Något som ledaren Katrina Bud håller med om.

– Det bästa med vår förening är att den riktar sig till olika åldrar men specifikt till äldre. Genom det blir det ett mer öppet och inkluderande samhälle. Du stärks av gemenskapen och tillsammans jobbar vi bättre och motiverar varandra.

Ayar Shekha, som jobbar för RF-SISU Östergötland är själv uppvuxen i Skäggetorp.

– Här är det färre som är medlem i en förening. Den här verksamheten gör att kunskapen om idrottsrörelsen ökar. Det handlar inte bara om dem som är med på Korpens samträning, utan även deras barn, säger Ayar och fortsätter:

– Genom att de är med på Korpens träningar ökar deras kunskap om vad en förening är. Det gör att de känner sig tryggare med att deras barn kan börja med idrott i en förening.

Lokala ledare är en styrka

Genom att verksamheten funnits i några år i Skäggetorp har Korpen fått många lokala ledare.

– Det blir en styrka. De är lokala förebilder och det gör det lättare att få nya deltagare, säger Ayar.

Träningen är slut. Deltagare och ledare hjälps åt med att ställa tillbaka utrustningen. Malin får en lång och varm kram av Gul Aghai, som varit med på kvällens pass.

– Det är mycket bra och jag har träffat många kompisar här, säger Gul om träningarna.

– Att se deltagarnas glädje gör mig glad men framför allt är det roligt att se hur uppskattad verksamheten är, avslutar Malin Brännström.

Text: Pontus Gyllensten, Riksidrottsförbundet

 

 

Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.