KH-Aktuellt

Passion inom elitidrott och motion.

Ett ord förekommer alltmer när man ser på såväl individuella sporter som lagsporter. Detta ord ”Passion” är i sig ett mycket vackert ord med många betydelser och meningar. ”Passion”, kan man läsa, ”är en stark dragning eller preferens för en viss aktivitet eller ett specifikt ämnesområde som man tycker om, älskar, uppfattar som väldigt viktigt och i vilket man investerar väldigt mycket tid och energi”.

Inom elitidrotten är passion det man finner hos individualister, som trots massor med titlar och intjänade pengar, vill ha en titel till, och en till, och en …. Pengar har mist sin betydelse. Det viktiga är att hela tiden förbättra sitt spel, att kunna göra den där individuella prestationen ännu bättre, slå ett slag ännu hårdare, ännu vackrare!

Inom lagidrotten finns det där även hos den förening som har skapat en speciell känsla/passion där laget är det viktigaste. Det här gäller lag som fungerar som ett lag, uppträder som ett lag, spelar som ett lag. Någonstans inom laget har ledarna tillsammans med spelarna uppnått en ”passion” med det de gör. Var och en inom laget är inte alltid individuella mästare men
…..tillsammans är man ett lag, med en passion.

Finns då passion inom motionsidrotten? Jadå, det gör det! I allra högsta grad! Passion är nämligen så enkelt som att det är det som är lika med RÖRELSE/MOTION. Det skall vara passion att röra sig, fort eller sakta, snabbt eller lugnt! Huvudsaken är att få testa och finna sin form av motion och passion!

Vi kan börja från början med barnverksamheten. Hur härligt är det inte som förälder att se sitt lilla barn klämma fram ett leende när de ser kamraterna på lekplanen, lämnar föräldrarnas trygga famn och så småningom livligt delta i aktiviteten, vilken den nu är! Hur de efteråt, rödmosiga och svettiga men lyckliga, frågar mamma/pappa ”såg du vad jag gjorde med bollen eller såg du, jag gjorde en kullerbytta - alldeles själv”! Vad kul det var! Det trodde jag inte! Så har då en liten ”passion” fått sin början!

Att göra något skoj tillsammans med andra, nya och gamla bekantskaper är roligt! Att våga göra det är ett lyft för en själv! 

Vägen framåt i motionskedjan behöver många kloka, utbildade och passionerade ledare, som får sin rättmätiga behållning av att se barnen utvecklas, göra något nytt eller bättre varje gång, ha roligt och få röra sig! Vilken underbar belöning för ledaren! All heder åt alla våra ledare!

Vart barnet så småningom tar vägen med sin motion beror på den personliga utvecklingen och nyfikenheten. Det kan bli en individuell idrott såväl som lagidrott. Förhoppningsvis får var och en välja vad vederbörande vill göra och på egen vald nivå! Huvudsaken är att att ha roligt, få röra på sig, få känna passion på rätt nivå!

Trevlig sommar med mycket passion och motion!

Karlstad Korpförening
Hans Nilsson