30 minuter…
Nu när höstmörkret är på ingång är det ett utmärkt tillfälle att öka på sin energi och välbefinnande. Alla vet vi mycket väl att regelbunden motion och allsidig kost är bra för både fysisk hälsa och välmående, och inget är enklare och nyttigare för kropp och själ än att börja röra på sig. En grundrekommendation är att man bör motionera minst 30 minuter varje dag, och i sammanhängande perioder om minst 10 minuter åt gången.

Glöm stegräknaren…
Många tror att all rörelse under dagen räknas, men för att uppnå gynnsamma effekter på kondition och välmående skall aktiviteten vara så pass intensiv att du blir lätt andfådd och får lite svårt att prata samtidigt. I en tid där mänsklig ansträngning ersatts av apparater såsom robotdammsugare, självgående gräsklippare, snöslungor elvispar, elverktyg m.m.  står det klart att vårt behov av motion är viktigare än någonsin.  Så skippa stegräknaren, klipp gräsmattan, skotta snö osv.

Men hur kommer jag igång, och hur ska jag orka och hinna?
All början kan kännas motigt och de enklaste råden till nya sundare levnadsvanor är att hitta en motionsform som man tycker är rolig, då har du bättre förutsättningar att skapa en ny rutin som håller en längre tid. En positiv träningskamrat kan också vara en smart till hjälp då man kan peppa och motivera varandra om det känns tungt någon dag. Motivera dig genom att sätta enkla mål som du klarar av, att lyckas och nå resultat är nyckeln till viljan att fortsätta.

Utgå ifrån dig själv…
Alla är vi olika och du bestämmer själv din insats, men alla vinner på att röra sig… För att skapa en hållbar rutin till en sundare livsstil är det viktigt att utgå ifrån sig själv och sitt utgångsläge för att hitta sin egen nivå. Till en början kan en promenad vara ansträngande och att ta trapporna istället för hissen kan räcka som start för att man skall märka av hälsovinsterna ganska omgående. Låna grannens hund för en promenad, gå ut i svampskogen. Efter en tid kommer man behöva jogga eller träna för att nå samma resultat.

Den som rör sig allra minst är den som har mest att vinna på att börja röra sig, ju mer desto bättre. Rörelseglädje och vardagsmotion ger massor för både knopp och kropp, så njut av möjligheterna och passa när höstens lugn kommer smygande.

Dennis Jansson, Korpen Karlstad