Möt Javier - En av de som spelat flest korpmatcher någonsin!

Namn: Javier ”Canelita” Herbozo.
Ålder: 57 år.
Yrke: Illustratör.
Lag: Tawantosuyo, Aspudden Oldboys, Radon, Orangea, FC Z, Rymdens Riddare, Tolkarna, Krakelspektakel med flera.

Roligaste med Korpen: ”Att möta så många olika lag och träffa folk. Jag har suttit med i Korpen Stockholms styrelse och fotbollskommitté och känner både spelare och domare. De är som en familj. Jag uppskattar öppenheten, att alla får vara med. Två exempel på det är gå-fotbollen som blir allt större och att ett lag som Stockholm Snipers finns.”

Min spelstil: ”Överraskningsstilen. Jag är lurig och gillar till exempel att slå en frispark innan motståndarna hinner reagera, gärna medan målvakten fortfarande pratar med sin mur. Det är helt enligt reglerna, så länge det inte har delats ut gula kort.”

Bästa fint: ”Lobb, sombrerito som det kallas. Jag tycker om att hålla bollen i luften. Många tycker att man ska rulla längs marken, men jag vill jonglera. Däremot gör jag aldrig tunnlar och liknande som förlöjligar motståndarens svagheter.”

Match jag minns: ”Det var när jag spelade mot några kompisar i Korpen. De hade precis gjort mål och firade. Då sköt jag ett skott direkt vid avspark som gick in. Faran med sådana chansningar är att det ser fånigt ut om man misslyckas.”

Favoritplan: ”Bäckahagen. Näten är så höga att bollen aldrig går ut. Men nu har de tyvärr förstört planen genom att dra ihop linjerna så att den känns mindre och dessutom sandat så att bollen inte rullar. Sämsta planerna är de vid Östra real och Hägerstensåsen. På lilla planen vid Hägerstensåsen är det dålig belysning som ibland slocknar.”


Du spelar i en mängd olika lag. Hur kommer det sig?
- När jag fyllde 50 kände jag att det var dags att trappa ner. Då började jag spela som om varje år var mitt sista. Det gav mig ännu bättre kondition, så att jag orkade mer än tidigare. Så istället för att spela mindre har det blivit mer.

Söker du upp lagen eller kontaktar de dig?
-Under åren har jag hoppat in lite här och där, ofta när ett lag inte fått ihop full trupp direkt efter att jag spelat match. Det har gjort att jag lärt känna fler och fler. Gillar vi varandra så har de frågat om jag vill spela med dem nästa säsong. Jag gör ofta annorlunda saker på planen som får folk att komma ihåg mig. Jag bli förvånad när duktiga lag vill ha mig med, och blir särskilt glad när unga latinos tycker att jag är bra. Korpens spelarbank är också fantastisk, genom den får jag chans att hjälpa lag som är för få.

När började du spela fotboll?
- Efter VM i Argentina 1978. Jag var fjorton år och började först sparka boll i garaget och sedan på gatan i Lima där jag växte upp. Först spelade jag med jämnåriga och sedan med de som var äldre. Jag var tvungen att lära mig spela kvickt och smart, annars skulle de sparka ner mig. Det var den hårda skolan kan man säga. Jag kom till Sverige 1987 och spelade i olika peruanska lag. När jag flyttade från Järfälla till Örnsberg fick jag kontakt med Aspudden Oldboys. Det var på grustiden. Man hade jämt stora sår som ständigt gick upp och fastnade i byxorna.

Hur ser skadeläget ut idag?
- För några månader sedan kom jag tillbaka efter en fotskada, som hindrade mig från att spela i ett halvår. Men jag skadade mig konstigt nog när jag stod vi datorn, inte på planen. Jag vinklade foten och så knäckte det till. Jag kände direkt att det var kört. Efter ett tag började jag stå i mål tills jag blev bättre. Men nu är jag tillbaka till nästan 100 procent.

Vilka är dina styrkor som spelare?
- Med åldern har jag förlorat snabbhet och explosivitet, men samtidigt blivit klokare. Erfarenheten ger resultat. Som ung var jag mittfältare men nu har jag börjat spela back oftare, då får jag överblick och använder huvudet mer. Och man kan ju alltid sticka upp även som back. Jag har bra kondition och orkar spela en hel match även i 11-fotboll.

Är du bra på att anpassa dig till olika spelstilar och taktiker, eller får lagen anpassa sig efter dig?
- Jag anpassar mig. Jag är inte kräsen och kan spela på alla positioner. Jag vill bara spela fotboll. Det ska vara roligt.

Hur förbereder du dig inför utesäsongen?
- Jag spelar så mycket det går. Under vintern har jag spelat tisdagar, torsdagar och helger med olika lag. Om jag hinner blir det nästan varje dag. Mina barn är ganska stora så de klarar sig själva. Jag är singel och Korpen är min älskling. Kärleken är härlig, om jag träffar en partner kanske jag trappar ner - men den dagen, den sorgen.

Vilka förhoppningar har du på säsongen?
- Resultaten är inte så viktiga. Jag har inte som mål att vinna någon serie. Jag vill bara spela så mycket det går och hoppas att jag inte blir skadad igen. Jag närmar mig 60, så vi får se om jag börjar spela som om varje säsong är min sista efter det.

Har du något tips på hur man kan hålla lika länge som du som fotbollsspelare?
- Jag röker inte och går sällan på krogen. Eftersom jag spelar så mycket tillåter jag mig att äta allt möjligt och jag smuttar gärna på en mörk rom hemma. Jag dricker inte öl, men däremot vin. Med åldern blir det allt viktigare att stretcha före och efter match, det är något jag kan bli bättre på. Men det beror lite på säsong, det är inte så kul att stå och stretcha när det är mörkt och kallt ute.


Är du intresserad av att spela fotboll? Klicka på knapparna nedan för att läsa mer.

Kontakta oss