En fotbollsdomares tankar inför säsongen

Namn: Stephan Narinder.
Ålder: 37 år.
Yrke: Barnskötare.
År som domare: 6.
Nivå: 5-, 7-, 9- och 11-fotboll. Dömer både inom- och utomhus i alla Korpens divisioner samt i Fotbollförbundets seriesystem.

Spelarerfarenhet: Från bland annat Huddinge IF, Enskede IK, FK Gunners United och Hammarby IF. Som högst division 3. Spelat för Korpenlag som FK Ulven och FC Ribba.

Favoritplan: ”Bäckahagens bollplan i Bandhagen. Den ligger 20 meter från min port.”

Viktigaste domarpryl/egenskap: ”Stil och profil. Alla ska direkt se vem som är domaren när de kommer till planen. För mig är det viktigt att ha rätt kläder och visa intresse för lagen. Ger du spelarna respekt så visar de respekt tillbaka. Om de upplever domaren som seriös har de lättare att acceptera felbeslut.”

Domarförebild: ”Jonas Eriksson. Han är tydlig, engagerad och ödmjuk. Jag gillar hans sätt att vara på planen. Han snackar mycket och möter spelarna på deras nivå. Det försöker jag ta efter, jag gillar att föra dialog och inte bara vifta med korten.”


Hur förbereder du dig inför fotbollssäsongen?
- Jag har dömt inomhusmatcher hela vintern. Vi domare är igång året om. När det gäller träning så försöker jag spela så mycket korpfotboll jag hinner och i år har jag börjat jogga två gånger i veckan för att hålla formen.

Finns det några nya regler som är viktiga att ha koll på?
- Handsregeln ändras ständigt och kan vara svår att förstå och tolka. Det är viktigt att lagen själva läser på vad som gäller.

Vilken regel är korpenspelare sämst på att följa enligt dig?
- Att passa tiden. Är det avspark 19.00 så är det vad som gäller, inte 19.05. Jag är jättenoga med det. Mitt råd till alla lag är: Var förberedd vid matchstart!

Vad blåser du oftast frispark för?
- Hårda tacklingar som oftast beror på att någon är sen in i en närkamp.

Vilken regel är korpenspelare bäst på att följa?
- Svårt att säga. Men fler och fler tar till sig Korpens fair play-attityd. Det smittar av sig och det är kul att se.

Vad är det schysstaste du upplevt i Korpen?
- När jag blåste straff i en dammatch i 7-fotboll. Spelaren som jag trodde blev kapad hade i själva verket snubblat och sprang direkt fram till mig och sa att det inte skulle vara straff. Det var ärligt! 

Berätta om en domartabbe du minns?
- Förra året dömde jag hörna i en match på ganska hög nivå och det blev mål. Efteråt visade det sig att det inte skulle varit hörna. Som tur var avgjorde det inte, laget ledde redan ganska stort. Både proffs och amatörer gör fel ibland, även domare är mänskliga. Det är viktigt att påpeka för lagen innan avspark.

Har du någon nytta av ditt ”civila” jobb på en förskola i rollen som domare, och tvärtom?
- Det är väl att jag är van vid konflikthantering, även om det är på olika nivå. Min erfarenhet är att barn lyssnar bättre än vuxna.

Vilka förhoppningar har du inför säsongen?
- Som alltid att den ska bli rolig och inspirerande.


Är du intresserad av att spela fotboll? Klicka på knapparna nedan för att läsa mer.

Kontakta oss