Lagledare för ett mixlag i Korpens fotbollsserie

Namn: Vendela Back och Jonathan Renberg. 
Ålder: 26 och 29 år. 
Yrke: Ekonomiassistent och e-handelsansvarig. 
Lag: Vendelas B-lag, mix, 7-fotboll. Senast i division 3. 
Roll i laget: Gemensamma lagledare och ett par privat. 
Matchställ: Helsvart. 

Om truppen: Består av barndomskompisar och släktingar, främst syskon.  

Match vi minns: ”Vår allra första, säsongen 2016. Vi startade med fyra spelare men lyckades klara 0-0. Vi har aldrig slitit så hårt. Sedan dess har det blivit vårt signum att vara kort om folk, vi saknar nästan alltid en kvinnlig spelare.” 

Favoritplan: ”Gubbängens IP. Det känns som min hemmaplan eftersom jag gick i fotbollsklass på Gubbängsskolan och har tillbringat otrolig många timmar där.” (Vendela).  

”Kristineberg IP eftersom vi bor i närheten. Som lagledare släpar vi dräkter och bollar, så det är skönt om det är en kort bit.”(Jonathan).


Ni heter Vendelas B-lag. Finns det ett A-lag också?
- Nej. När vi anmälde laget hade vi inte registrerat något namn, så det stod bara ”Vendela B:s lag”, eftersom jag heter Back i efternamn. Sedan behöll vi det, modifierat i en ordlek, säger Vendela. 

Förpliktigar det att både bära lagnamnet och vara lagledare?
- Det innebär en viss stolthet, jag ser fram emot en logga med min profilbild. Men jag försöker tona ner det också. Jag bär till exempel helst inte kaptensbindeln, säger Vendela. 

- Fast samtidigt är du vår bästa spelare. Du är den som har spelat i högst divisioner tidigare, säger Jonathan. 

Vad innebär er delade roll som lagledare?
- Att vi tvättar tröjor och strumpor, som vi hänger på tork i vardagsrummet hemma. Vi har skämt bort spelarna genom åren. De klagar om vi inte har sorterat tröjorna i nummerordning. Och vi tjatar om att de ska vränga strumporna rätt så att vi slipper gräva i deras fotsvett, säger Vendela. 

- Jag har varit ganska skadedrabbad, och då tagit en position som coach vid sidan av planen med ansvar för whiteboardtavlan. Inför varje match presenterar vi också startsjuan i en livestream på Facebook, säger Jonathan. 

Ni har sällan fullt lag. Hur rekryterar ni spelare?
- Vi vill hålla det nära, med barndomsvänner och syskon. Det är lättare att skapa god stämning då. Men jag har även raggat folk i Korpen-grupper där man kan söka spelare. Eller bland de som spelat match innan oss. Jag brukar locka med att de får välja sitt favoritnummer och vara frisparksskyttar. Svårast är att utse målvakt för det är ingen som vill vara. Det blir oftast den snällaste som tvingas ställa upp, säger Jonathan. 

Båda har spelat med era bröder. Finns det inte en risk att man är extra hård mot sina syskon på planen?
- Jo, jag kan klaga på mina bröder om de försöker showa eller lägger en dålig passning. Men en positiv sak är att föräldrarna gärna kommer som publik, säger Vendela.  

Hur är ni att möta?
- Förutom att vi är få så är vi korta, så vi är helt ofarliga i luftrummet. Vi har aldrig gjort nickmål på hörna. Men det är nog många som tycker att vi är tekniskt skickliga och trevliga. Vi har haft två utvisningar under alla år. Det blir sällan tjafs, vi spelar för att ha kul, säger Jonathan. 

Är det viktigt att vara en god förebild som lagledare?
- Ja. Man måste hålla humöret uppe och se till så att alla trivs. Det kan bli sura miner om man ligger under eller klagomål när det är väldigt olika nivå på spelarna inom laget, säger Jonathan. 

Ni är ett kärlekspar privat. Hur märks det i er lagledarroll?
- Det är bra att vara två personer eftersom vi kan dela upp arbetsuppgifterna. Ibland kanske den ena fixar spelare och den andra tar hand om dräkterna, säger Vendela. 

Har ni blivit anklagade för att favorisera varandra på planen?
- Nej. Men vi har bra kemi och kan utgöra en riktigt starkt backlinje tillsammans. Eftersom vi är de som har mest spelarerfarenhet är vi också mest allround. Då hamnar vi ofta i försvaret eftersom flest vill vara målskyttar, säger Jonathan. 

Hur har ni förberett er för Korpen-säsongen?
- Varje spelare har fått en individuell utvecklingsplan och ett träningsschema, men hittills har jag inte hört någon som faktiskt följer dessa. Som vanligt letar vi också efter fler tjejer till laget. Så shoutout om det finns någon trevlig som vill sparka boll med ett härligt gäng i år!  

Vilka förväntningar har ni på säsongen?
- Ha mycket kul, spela bra fotboll och vinna varje match vi går in i!


Är du intresserad av att spela fotboll? Klicka på knapparna nedan för att läsa mer.

Kontakta oss