DELA ARTIKEL:

STUDIO KORPEN | Motionslandslaget | 2022-08-18

Därför gör motion dig lycklig(are)

Du har precis kommit hem efter en dag som bjudit mer salt än sött. Lite sur och tvär sneglar du på löparskorna som skräpar i hörnet. Tanken på att ta ett motionspass känns fjärran och det är nu som minsta motståndets lag har en tendens att segra. Och du fortsätter att sura kvällen igenom, men tänker att ”imorgon är en annan dag. Då ska dojorna på”.

Den som känner igen sig i ovanstående säger tuppen ja. Men samma tuppen ja gäller också för den som har hört sig själv säga efter att ha kört ett motionspass: Det är ju sååå skönt efteråt!

Och det är inte så konstigt. Det finns hur mycket forskning som helst som pekar i en enda riktning – du blir gladare, lyckligare och slipper ett gäng dåliga dagar när du motionerar. Universiteten Yale och Oxford gjorde för några år sedan en undersökning baserad på svar från 1,2 miljoner amerikaner. En fråga som ställdes var: ”Hur många gånger har du mått mentalt dåligt på grund av till exempel stress, depression eller känslomässiga besvär de senaste 30 dagarna?”. Dessutom fick de svara på frågor om sitt sätt att motionera på olika sätt.

Ja, du fattar säkert vartåt det barkar. De som motionerade regelbundet hade i snitt 35 dagar om året då de mådde dåligt. De som var inaktiva hade hela 53 dåliga dagar om året. Alltså ungefär en sådan där dag som de allra flesta känner igen.

Men den där känslan av att det är sååå skönt efteråt måste väl kunna förklaras lite mer vetenskapligt? Jajamensan. Med fyra ämnen som alla slutar på -in: serotonin, dopamin, noradrenalin och endorfin. Allt sitter i huvudet, hjärnan alltså.

  • Serotonin. När det utsöndras känner du dig lugnare, mer avslappnad och sover bättre.
  • Dopamin. Här handlar det om hjärnans belöningssystem. Det kan räcka med fyra minuters högintensiv träning för att du ska känna eufori och lustkänsla.
  • Noradrenalin. Det här är en signalsubstans som håller dig vaken, entusiastisk, optimistisk och förhöjer koncentrationsförmågan.
  • Endorfin. Det här finfina hormonet dämpar smärta och skapar en känsla av välbehag, energi och lycka.

Apropå lycka. Vår egen förbundskapten, Micael Dahlen, har snöat in på just lycka. Med all rätt, kan man tycka. Han har till och med skrivit en bok med tips och strategier för att nå lycka som baseras på samlad forskning, egna studier och erfarenheter. Boken har det passande namnet En liten bok om lycka, och om den kan du läsa mer om här.

Micael Dahlens bok, En liten bok om lycka, gavs ut 2020 av bokförlaget Volante

Ett av vardagstipsen handlar om att röra på sig och ha en bra kosthållning. Ingen rocket science, kanske. Men här finns massor av andra saker som, kopplat till motion och kost, kan få oss andra att stanna upp en stund och omvärdera vår livsstil. Att flytta ut jakten på lycka utanför jobbet, till exempel.

Enligt Micael är det inte ekonomiskt att klämma in all lycka under den tid du inte jobbar. I stället borde vi se och fira de små framstegen mer, eftersom det också skapar en samhörighet på arbetsplatsen. På så sätt konkurrerar vi inte heller med nästa års nyckeltal.

Nej, vi ska inte vara så happykondriska, helt enkelt. Jakten på lyckan handlar ju om att omvärdera sig själv, tycka om sig själv och inse att ditt eget genomsnitt av lycka inte ska jämföras med andras toppar. Din egen lycka är unik. Du måste utgå från din egen lyckonivå, om du vill ändra på den. Det är vår förbundskapten det.

Stämmer det här överens med din syn på träning?

Då ska du gå med i motionslandslaget! Oavsett vem du är och hur du rör på dig är du välkommen in i folkets landslag. För ju fler vi blir desto större chans har vi att göra Sverige till ett föregångsland för hälsa och välmående.

Om motionslandslaget

Våra sköna enkla liv med hemleveranser, elsparkcyklar och en oändlig ström av underhållning vore ju helt fantastiskt om det inte var för en sak - stillasittandet tar sakta men säkert livet av oss. Våra hjärtan och lungor får inte tillräckligt med motion och det kan göra oss sjuka och deppiga.

Vi måste hoppa upp ur soffan, kliva ur bilen, slita oss från skärmarna och använda våra kroppar. Vi måste ut och svettas. Därför startar Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet nu motionslandslaget med Micael Dahlen som förbundskapten.

Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.