DELA ARTIKEL:

STUDIO KORPEN | Motionslandslaget |

Låt inte siffrorna styra ditt liv!

Är du slav under stegräknaren? Får du ångest om du glömt mobilen hemma, den som räknar dina värdefulla steg? Har du en fanatisk inställning till siffran 10 000? Våra liv styrs och påverkas – omedvetet – av siffror. Exempelvis kan räntesatser, blodtryck, ålder, vikt, kilowattpris och antalet steg vi tar per dag få oss att dagligen känna en olustkänsla och prestationsångest. Nu är det för hundra gubbar hög tid att devalvera siffrornas betydelse i våra liv!

Motionslandslagets förbundskapten Micael Dahlen har tillsammans med sin norske professorkollega Helge Thorbjørnsen skrivit en 0,4 kilo tung och 221 sidor tjock bok som handlar om just siffrornas kloliknande grepp om oss människor: SIFF3RDJUR – Hur siffrorna styr våra liv.

Undertexten i boken handlar om att klippa bojorna till vårt förhållande till det ständiga mätandet och jämförandet, och att sluta vara slav under siffrorna. Risken är annars att sifferstyrningen påverkar vår hälsa negativt.

– Vi behöver bli mer kritiska till siffror. De är inte facit på vad vi gör, vilka vi är eller vad vi upplever, säger Micael Dahlen. Dessutom stämmer inte alltid siffror och faktabaserade siffror. Siffror ska hjälpa oss, inte stjälpa och styra oss.

När vi gör en social jämförelse ökar vår motivation att prestera lika bra eller bättre än de vi jämför oss med. Tyvärr blir effekten ofta den motsatta.
Micael Dahlen, förbundskapten för Motionslandslaget

Ta siffran 10 000 som ett exempel. Vad är det som säger att just du behöver exakt 10 000 steg för att göra din kropp nöjd och glad? Vad är det för fel på 8 000, 11 000, 7 546 eller att helt enkelt bara känna sig nöjd med att gå ut en stund och andas frisk luft..?

– En gång när jag var ute och promenerade med en granne skrek hon till som om hon stukat foten, berättar Micael. Det visade sig att hon glömt mobilen hemma och inte fick stegen registrerade. Så enligt henne kunde hon lika gärna gå hem eftersom vår promenad ändå inte var värd något!

Vårt eget mätande har dessutom en annan olustig effekt: vi jämför oss hellre med andra som är snabbare, smalare, starkare, vigare eller som gör fler push ups än vad vi själva presterar.

– Vi människor bara älskar att jämföra oss med andra, konstaterar Micael. När vi gör en social jämförelse ökar vår motivation att prestera lika bra eller bättre än de vi jämför oss med. Tyvärr blir effekten ofta den motsatta. Vår självbild får sig en törn och vi blir istället missnöjda med oss själva.

För att råda bot på vår siffersjuka har Micael och Helge Thorbjørnsen tagit fram flera siffervaccin. Här kommer en av doserna:

  • Siffror är inte eviga. Akta dig för att jämföra över tid och var öppen för att de kan ändra innebörd.
  • Siffror är inte universella, även om de ser likadana ut kan de betyda olika saker och ha olika värden som skiljer sig mellan länder, kulturer och människor.
  • Kom ihåg att siffror inte automatiskt är korrekta. Både människor och maskiner kan räkna fel, medvetet eller omedvetet.
  • Även om siffrorna skulle vara korrekta så betyder det inte att de är exakta. Nästan alla siffror är avrundade på något sätt. Akta dig för att låta dem felaktigt snäva in ditt tänkande.
  • Det här kanske är den viktigaste punkten av alla: siffror är nästan alltid subjektiva i någon mening. De (och du!) blir vad du gör dem till. Använd alltid siffror med varsamhet och använd alltid ditt eget omdöme.
Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.