Nu startar vi Sveriges motionsvecka

Korpen fortsätter arbetet med att sätta Sverige i rörelse! Nu kraftsamlar vi för att få hela landet att svettas under motionsveckan i september 2024. Motionslandslagskompisar, korpare, arbetsplatser – alla som vill vara med – bjuds in att delta i en motionsstreak där vi tillsammans peppar varandra att motionera minst 20 minuter om dagen. 

Motionsveckan äger rum 23-29 september och är ännu ett initiativ från Korpen för att motivera människor att röra på sig. Vi vet att motion är så viktigt för oss och därför vill vi inspirera så många som möjligt till att få in fysisk aktivitet i livspusslet. Det ska inte kännas för svårt eller krångligt – vi fokuserar på rörelse med låga trösklar! 

Under motionsveckan kommer Korpen att genomföra en motionsstreak, som handlar om att motionera minst 20 minuter om dagen. 20 minuter för att det är den mängd motion som vuxna åtminstone ska få till varje dag, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Och en vecka för att det kan räcka för att skapa en ny vana, enligt Motionslandslagets förbundskapten Micael Dahlen.  

Många av våra korpföreningar kommer även att bjuda in till aktiviteter på sina orter. Ta kontakt med din lokala korpförening för att höra vad som är på gång där just du bor. 

Alla kan vara med i motionsstreaken! 

Det spelar ingen roll vem du är eller hur du rör på dig – alla kan vara med i Korpens motionsstreak. Fuldansa, spring, kryp, spela fotboll, simma, cykla, galoppera, klipp gräset, gör kullerbyttor, gå ut med hunden eller hitta på något helt annat. All rörelse räknas!

Under hela veckan är vår förbundskapten Micael Dahlen med och hejar på med tips, inspiration och fakta som du hittar här på hemsidan och i Korpens sociala medier (Instagram, Facebook och LinkedIn). Där hittar du även dagens utmaning som du kan haka på om du vill.

Du kan också bidra med pepp genom att dela din aktivitet i sociala medier och tagga bilderna med #motionslandslaget. Då har du dessutom chans att vinna fina priser.

Vad är en motionsstreak egentligen?

En “streak” handlar om att upprepa något för att göra det till en vana. Motionsstreaken pågår i en vecka eftersom sju dagar kan räcka för att skapa en ny vana, enligt Motionslandslagets förbundskapten Micael Dahlen. 

Det är busenkelt att vara med. Du behöver inte registrera dina aktiviteter någonstans utan det hela går ut på att ha kul samtidigt som du rör på dig. 

Varför ska vi röra oss minst 20 minuter per dag?

2020 publicerade världshälsoorganisationen WHO nya globala riktlinjer för fysisk aktivitet. De har räknat ut att vuxna behöver ägna sig åt minst 150 minuter ”måttlig” fysisk aktivitet per vecka för att må bra. Dessutom säger WHO att vi ska begränsa vårt stillasittande och utföra ”muskelstärkande” fysisk aktivitet minst två dagar i veckan. Vad betyder egentligen allt det här? I den här artikeln reder vi ut bland rekommendationerna.

"Det bästa med motionsstreaken var all inspiration och att alla kan vara med eller lära sig något nytt. Roligt format hela streaken".

En del av europeiska motionsveckan

Sveriges motionsvecka genomförs under European week of sport som arrangeras årligen för att främja hälsa och fysisk aktivitet i Europas länder. Läs mer här!

Motionslandslaget

Motionsveckan är en del av Korpens folkhälsoinitiativ Motionslandslaget som handlar om att sätta människor i rörelse genom att inspirera till motion med låga trösklar. Att gå med är kostnadsfritt och innebär att du får nyhetsbrevet ”Motionsnytt” med motionstips, erbjudanden, fakta om hälsa och träning och inspiration från förbundskaptenMicael Dahlen.

Delta i Korpens motionsvecka med din arbetsplats

Det är när vi gör saker ihop som det händer! Samla arbetsplatsen och delta i motionsveckan tillsammans.

Korpen bjuder in arbetsplatser att delta i en motionsstreak som handlar om att motionera minst 20 minuter om dagen i en hel vecka. Medarbetarna behöver inte registrera sina aktiviteter utan tanken är att det ska vara busenkelt att haka på. Däremot får ni gärna anmäla till Korpen om er arbetsplats deltar.

Motionsveckan startar måndag 23 september och pågår fram till söndag 29 september. Under hela vägen är ekonomi- och lyckoprofessorn Micael Dahlen med och peppar alla deltagare genom att bjuda på pepp, inspiration och fakta kring hälsa och träning.

Det är också fritt fram att dela sin rörelse och sprida pepp i sociala medier och tagga #motionslandslaget. Bland dem som använder hashtagen utser vi dagligen vinnare som får hem finfina priser! 

” Jag och kollegorna gick ihop och gjorde det tillsammans. Vi har skrattat mycket och samtidigt kommit i gång. Vi ska fortsätta med detta.”

Korpen bistår deltagande arbetsplatser med rörelseinspiration i form av filmer med fakta, inspiration och dagens utmaning. Ni kan även få marknadsföringsmaterial som kan användas för att informera medarbetarna om motionsveckan.

Vill ni veta mer? Varmt välkomna att kontakta anna.sundstrom@korpen.se

Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.