DELA ARTIKEL:

STUDIO KORPEN | Motionslandslaget |

Hälsomånad ska inspirera Kriminalvårdens anställda till rörelse

Maj månad går i hälsans tecken hos Kriminalvården. Varje år bjuder myndighetens idrottsförbund ”SKIF” in samtliga anställda till en riksomfattande friskvårdskampanj för att inspirera till rörelse.

– Det handlar om att sprida glädje, skapa gemenskap och så klart att främja hälsan. Vi hoppas också att vi kan ge kollegerna något roligt att tänka på. Vi har ett pressat läge inom Kriminalvården, med mycket att göra och brist på platser, säger Anna Selldén, som är administratör på Kriminalvårdens centrala HR-avdelning och ledamot i SKIF.

SKIF är en förkortning av Svenska Kriminalvårdsanställdas Idrottsförbund som är en så kallad Nationell organisation knuten till Korpen. Runtom i landet finns lokala medlemsföreningar som själva driver friskvård på sina arbetsplatser. Kampanjen i maj är en aktivitet som genomförs från centralt håll.

– Vi tänker att vi ska utveckla den här typen av aktiviteter som riktar sig lite mer brett. Annars har vi mycket tävlingar i olika idrotter och vi har möjlighet att tävla mot Kriminalvårdens motsvarighet i de andra nordiska länderna. Men vi vill inspirera alla till rörelse och alla vill kanske inte tävla, säger Anna Selldén som själv har ett stort intresse för hälsa och friskvård.

Nytt tema varje vecka 

Majkampanjen har genomförts i flera år, men nytt för denna gång var att månaden delades in i fyra olika teman — ett för varje vecka. I år handlade det om löpning, cykling, styrketräning och ”vardagsmotion”.

För varje tema fanns en eller flera ansvariga kontaktpersoner som bistod med tips och inspiration.

– Vi passar på att använda den kunskap som finns inom organisationen. Jag har tagit på mig rollen som hälsocoach, så mig kan man höra av sig till för att få kosttips. När det gäller exempelvis löpning har vi två duktiga killar i Göteborg som man kan mejla för att få ett löparprogram. På så vis får man kontakt med kolleger i andra delar av landet som man kanske inte hade fått annars, säger Anna Selldén.

Samlar poäng för utförd motion

När det gällde månadens sista tema – ”vardagsmotion”– tog de hjälp av Motionslandslaget.

– Vi tänkte bland annat använda oss av Motionslandslagets digitala tipspromenad som ett exempel på vardagsmotion, berättar Anna Selldén.

Alla som deltar i friskvårdskampanjen registrerar genomförda motionsaktiviteter och samlar poäng baserat på hur länge de har utförts. 20 minuters aktivitet ger en poäng, 40 minuter ger två och 60 minuter ger tre. När deltagarna har samlat ihop 40 poäng är de med i utlottningen av olika priser.

Utvecklingsidéer

Anna Selldén berättar att det finns fler tankar om hur SKIF kan utveckla sitt friskvårdsarbete framöver. Som nationell organisation har de möjlighet att ta hjälp av Korpen som bollplank. 

Vi är jättenöjda med det stöd som vi har fått från Korpen. Det är jättekul att vi kan samverka, säger Anna Selldén.

Fakta: Nationella organisationer

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet samlar förbund och större organisationer som bedriver egen idrottsverksamhet. De kallas för Nationella Organisationer och är medlemmar i Korpen. Tillsammans har dessa organisationer massor med medlemsföreningar spridda över hela landet.

Många Nationella Organisationer har en bred verksamhet, ibland bara inriktad på idrott- och motionsverksamhet, men ibland också med andra fritidsaktiviteter som erbjuds de anställda. Som medlemmar i Korpen är de del av ett nätverk med andra företagsföreningar och förbund där de kan utbyta erfarenheter.

Läs mer om vad det innebär att ansluta er arbetsplats till Korpen. 

På bilden ovan syns Maria Brinkeback och Anna Selldén från Kriminalvården. 

Hitta din aktivitet
eller dra igång något eget.